Rady, nápady a triky

Pokud to bude jen trochu možné, tady by měly být takové “ vychytávky “ , které vlastně ani v kuchařkách nenajdete.

Bramborová kaše : když scedíte brambory na kaši, hrncem i s pokličkou několikrát zatřepte, nahoru – dolů. Brambory zmouční a kaše z nich bude přímo „herbábná“ .
Autor: Marie Hlaváčková, moje babička

Česnek : lépe oloupete, když ho před loupáním přimáčknete plochou stranou nože

Flambování 

Kakao : jak uvařit kakao rychle a snadno bez žmolků ? Dejte hřát mléko a když z něho vystoupí první viditelné páry ( 55°) vsypte do něj přímo kakao. Zašlehejte metličkou (v případě nouze vidličkou) Do minuty máte úžasné kakao bez žmolků. Do moc horkého ani do chladného to nejde. Chce to trochu cviku anebo odměřit ! Mnohokráte odzkoušeno J.H
Autor: Honza Karel

Křen : při strouhání ho vždy po třech až až pěti strouhnutí pootočíme. Nenechává „závoje“

Rýže : do širokého hrnce lžíci oleje, orestovat 1 díl rýže, zalít 1 1/2 dílem vody, osolit, zmírnit plamen a pod pokličkou dodusit asi 20 minut podle druhu rýže. Je možné i dodělat v troubě. Nejlépe se odměří hrnkem. Podle toho k čemu bude rýže přílohou je možné do vody přidat kostku vývaru (hovězí, slepičí, houbový) Nebo na oleji před přidáním rýže orestovat na plátky nakrájený stroužek česneku.

Přepuštěné máslo
Vaření vajec

 

0tlzpet

skupiny receptů

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme