Kotlet á-la Bakonyi

bacony_a4 kotlety, nejlépe vykostěné
2 lžíce sádla nebo oleje
1 střední cibule
100 g anglické slaniny vcelku
asi 150 g žampionů
2 lžičky dobré červené papriky
200 g smetany (mléka)
1 lžíce hladké mouky

 

POSTUP PŘÍPRAVY :

Na tuku opečeme osolené a trochu pomoučněné kotlety. Až trochu zhnědnou, vyndáme je a udržujeme v teple. Do tuku přidáme na kostičky nakrájenou slaninu. Jakmile začne pouštět tuk, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Když cibule zeskelnatí, přidáme na čtvrtky krájené žampiony.Já ještě po chvilce žampiony zakápnu pár kapkami citronové šťávy – zůstanou bílé, v omáčce to potom vypadá velice hezky! Vložíme zpět kotlety, zasypeme paprikou, podlijeme  vývarem a dusíme. V průběhu dušení podléváme. Nakonec zahustíme smetanou s rozmíchanou hladkou moukou.

Vhodná příloha : těstoviny,rýže, halušky, tarhoňa, ale koneckonců fantazii se meze nekladou.

bacony_bJméno tohoto receptu jsem si vypůjčil z neznalosti z názvu jedné maďarské konzervy, kdysi prodávané ještě v ČSSR. Jmenovala se Pork Cutlets a-la Bacony, a byla to jedna z “poživatelných” konzerv, které nikdy nepřekvapily “flaksou” , vždy byly uvnitř dvě vepřové kotlety. Později jsem se dozvěděl, že je to jméno pohoří a opravdu název maďarské krajové speciality –  Bakonyi sertésszelet . Toto jídlo se dá velmi dobře uvařit i z kuřecích stehen, podívejte se na recept ve skupině drůbeže.

Snad je pro zajímavost. Je to stejný výrobce, který vyráběl a stále vyrábí původní a originální Májku pod názvem Sertesimajkrem

sertesimajkrem_a

Odzkoušeno !

 

Autor : Jan Hlaváček

 

0tlzpet

Vepřové, telecí

Updated: 1.3.2017 — 0:59

2 Comments

Add a Comment
  1. Dobrý den,
    článek mě moc potěšíl,na Maďarské konzervy Globus vzpomínám,právě si dělám kotlety na houbách,chtěl jem je vylepšit
    slaninou,smetanou a trochou papriky,protože mám v paměti právě tu zmíněnou konzervu i ty pravé ,,Májky”.Jen ze zvědavosti jsem do vyhledavače zadal ,a la bakony”,vůbec jsem nečekal nějakou odezvu,protože jsem tyto výrobkypochvalně zmiňoval před přáteli ala vždy na mně nechápavě koukali,očem že to mluvím.Zdravím pana Hlaváčka a děkuji Slávek

  2. hlavaceks@rostovska.cz

    Dobrý den, podobná konzerva se stále vyrábí a dá koupit. Zkuste https://www.madarske-delikatesy.cz/hotova-jidla/ ovšem cena je jinde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme