Valašské kyselo

1 hrst sušených hub
5 ks brambor
1-2 ks klobásy
3/4 l vody
1 lžička soli
4 listy bobkového listu
4 kuličky nového koření
1/2 lžičky kmínu
200 g zakysané smetany
1 lžíce hladké mouky 

Foto: Eva Malúšová

POSTUP

Brambory pokrájejte a spolu s kolečky klobásy, namočenými houbami a kořením uvařte v osolené vodě doměkka. V kysané smetaně (celkem 300 g) rozšlehejte mouku, vmíchejte do polévky, povařte a dochuťte. Komu by nestačila kysaná smetana, může i lehce dokyselit, ideálně lžící octa. Podávejte s dobrým chlebem.

 

Jen a by byl v těch polévkách pořádek, propříště
Toto je valašské kyselo
Další je valašská kyselica se zelím a z uzeného vývaru
krkonošské kyselo s kváskem
zelňačka se sušenými švestkami
A na závěr jihočeská kulajda

Nejsou stejné a krajově mají propletené názvy. I v jedné vesnici, ba co dím, v jedné rodině 🙂

 

Podle Kateřiny Bičíkové

Polévky

Updated: 16.6.2024 — 17:38

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme