Bamborové halušky se zelím a uzeným

750 g brambory (varný typ C)
125 g hladká mouka cca
125 g hrubá mouka cca
1 vejce
1 cibule
500 g bílé kysané zelí
400 g uzené maso
sůl

POSTUP PŘÍPRAVY :

Syrové oloupané brambory nastrouhejte najemno. Z brambor vymačkejte přebytečnou šťávu. Do brambor přidejte cca 2 lžičky soli, vejce a mouku. Vše důkladně zamíchejte. Těsto by mělo být o něco hustější, jako na bramborák. Dejte vařit vodu v největším hrnci a osolte ji. Když se voda vaří, tak do ní vložte kousek těsta. Pokud noček zůstane v celku, tak je konzistence perfektní. Pokud se rozpadne, přidejte ještě mouku a pokus opakujte. Poté můžete vkládat halušky přes haluškovač. Pokud ho ale nemáte, tak nezoufejte. Vždy jsme to dělávali tak, že jsme vzali dvě malé lžičky a dělali z nich takové mini nočky a házeli do vody. Jsou pak o něco větší, ale vůbec to nevadí. Halušky vařte 5–7 minut. Poté sceďte a přendejte do velké mísy. Tip: Tuto dávku těsta dělejte na cca 2x, ať mají halušky prostor při vaření. A s další várkou vyměňte vodu. Uzené: Nejprve dejte vařit maso. Klidně den předem. Vložte do hrnce, zalijte vodou a vařte cca 2 hodiny. Poté maso vyjměte a pokrájejte na malé kousky. Na trošce oleje orestujte najemno pokrájenou cibulku. Vymačkejte lák ze zelí, pokrájejte na  krátké kousky duste tak dlouho, až zelí změkne. Podle potřeby mírně podlévejte. Nakonec vše smíchejte a popřípadě dosolte. Ale uzené jbývá dost slané samo o sobě, tak většinou sůl už není potřeba. Pro zvýraznění chuti doporučujeme vyškvařit pár malinkých škvarků a přidat je navrch halušek.

Doporučuji srovnat Halušky s brynzou 

 

podle Fresh Iprima 

 

Jídla z brambor

Updated: 1.5.2024 — 17:17

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme