Utopenci

utopenci

Oba druhy krájení utopenců

750 g točeného, špekáčků – druh podle chutí
150 g cibule
voda podle potřeby
1/3 množství vody ocet
hořčičné semínko
1-2 bobkové listy
čerstvě mletý pepř
1-2 oloupané stroužky česneku
1/2 feferonky – ale vofafrně !!

POSTUP PŘÍPRAVY:

Uzeninu nakrájíme podle chuti a rychlosti s jakou potřebujeme nechat utopence uzrát. Na kolečka – uzrají za 2 – 3 dny, nakrojit po délce, nebo úplně nakrájet po délce uzrají za 5 – 7 dnů, i déle. Svaříme vodu s octem a kořením, necháme jen trochu vychladnout. Cibuli nakrájíme na půlkolečka, uváděné množství je odhadnem, pokud ji necháme dostatečně proležet, bývá o ní potom velký zájem! Narovnáme do sklenice vrstvy cibule a uzeniny, nad každou vrstvou párkrát otočíme mlýnkem na pepř a zalijeme až po vrch teplým nálevem. Pokud použitá uzenina nemá mozaiku s kousky špeku, můžeme nálev použít teplejší, jinak  se špek rád teplým nálevem vyplavuje. Zašroubujeme víčko, obrátíme a necháme vystydnout. Většinou se sklenice potom “zavekuje” a prodlouží se trvanlivost. Ale ono na tom až tolik nezáleží, protože stejně utopenci se vždycky snědí velice rychle  :-)) . Obrátíme zpět a uložíme do lednice, občas otočením promícháme koření. Příloha samozřejmě chleba a pivo !

Utopenci mají prý i svého vynálezce. Je jím údajně hospodský a mlynář Šamánek z Berounska. Ten prý začal už před sto lety vuřty konzervovat do kyselého nálevu. A nezůstal u toho, časem přidal i cibuli a další přísady. Není divu, že se jeho hospoda stala vyhlášenou. Jenže přesto, že by si za svůj počin zasloužil svatozář, skončil špatně – utopil se snad při opravě mlýnského kola. Češi jsou mistři černého humoru, a tak začali jeho specialitě říkat utopeneci.

0tlzpet

předkrmy studené

Updated: 12.6.2020 — 0:58

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme