Zelňačka

zelnacka1 litr vody
750 g uzeného masa
1 cibule
2 lžíce sádla
1 lžíce hladké mouky
1 lžička sladké papriky
0,5 kg brambor
0,5 kg kysaného zelí
2-3 stroužky česneku
majoránka, kmín, pepř
sůl podle potřeby

 

POSTUP PŘÍPRAVY:

Uzené můžeme použít různé – bůček, šunkové koleno, uzená žebírka ( těch na váhu samozřejmě o něco větší množství, jsou to samé kosti ). Dáme vařit uzené do měkka. Mezitím na sádle osmahneme drobně pokrájenou cibuli do počínajícího zlatova. Zaprášíme paprikou, necháme rozvonět ( nespálit ), přidáme mouku, uděláme cibulovou jíšku a zalijeme uzeným vývarem. Přidáme část koření, rozmícháme a necháme provařit za občasného míchání alespoň 30 minut. Mezitím uvaříme překrájené kysané zelí. Podle jeho kyselosti a naší chutě můžeme propláchnout a nebo použít k vaření i lák. Pak pokrájíme na menší kostky brambory a dáme vařit. Jsou-li brambory téměř vařené, přidáme zelí, obrané maso, zbytek koření. Pozor – kyselost ze zelí zastaví měknutí brambor!

0dobre
Autor : Jan Hlaváček

0tlzpet

polévky, zavářky

Updated: 24.3.2017 — 0:45

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme