uzený vývar
2 – 3 střední brambory
4 – 5 celých pepřů
1 cibule
1 – 2 mrkve
1 šálek krup
4 – 6 stroužků česneku
1 – 2 lžičky majoránky
POSTUP PŘÍPRAVY :
Nejlepší uzený vývar připravíme z uzených žebírek. 1 – 2 kg žebírek ( podle velikosti oblíbeného “ polévkového “ hrnce ) dáme vařit, přidáme 3 – 4 celé pepře, 1 rozpůlenou cibuli. Asi po 3/4 hodině přidáme mrkev. Vaříme až maso „opadává “ od kosti. Vývar přecedíme a přidáme na menší kostky pokrájené brambory a dáme vařit.
Mezitím uvaříme předem propláchnuté a namočené kroupy (nesolíme). Není nutné namáčet přes noc, ale délkou namáčení se zkracuje doba vaření. Doba vaření také záleží na velikosti krup. Vaříme v téže vodě, po uvaření scedíme a několikrát propláchneme vodou. Pozor, pro vaření potřebují dost vody! Pro vaření krup je možné použít trik bez namáčení – přivedeme k varu a na nějakou dobu odstavíme. V horké vodě se vlastně pak namáčení zkrátí. Pak opět vaříme a kontrolujeme měkkost krup.
Když jsou brambory téměř hotové přidáme vařené kroupy, obrané a pokrájené maso, pokrájenou mrkev. Nakonec přidáme utřený česnek, ( se solí opatrně, vývar může být dost slaný ! ), majoránku a necháme ještě přejít var.