Brynzové pirohy

100 g polohrubá mouka
100 g hladká mouka 1
300 g brambory
125 g brynza
200 g uzená slanina (oravská)
100 g špek
1 ks žloutek
80 g máslo
20 g pažitka
zakysaná smetana
1 lžička mletá paprika
sůl, pepř čerstvě mletý

Postup přípravy

Brambory uvařte ve slupce doměkka a nechte je zcela vychladnout. Poté je podélně rozkrojte, vnitřky vydlabejte lžící do mísy a rozmačkejte na kaši. Odeberte z nich přibližně 100 g na přípravu náplně. Do zbylé kaše prosejte obě mouky, přidejte žloutek a větší špetku soli. Směs rukama vypracujte na hladké těsto. Pokud se vám zdá, že je směs příliš suchá, přidejte kousek studené vody.
Do misky se zbylými bramborami dejte brynzu. Přidejte papriku, opepřete, lehce osolte a pořádně promíchejte. Těsto rozválejte na plát o tloušťce přibližně 2 mm a vykrojte z něj kolečka o velikosti většího hrnku. Do středu každého kolečka dejte brynzovou náplň. Kolečko přeložte na polovinu a kraje dobře zatlačte, aby náplň při vaření nevytekla. Takto připravené pirohy ponořte do vroucí osolené vody. Počkejte, až vyplavou na hladinu, povařte je ještě 30-60 vteřin a poté je z vody vytáhněte.
Slaninu a špek nakrájejte na malé kostičky a dejte do menšího kastrolu. Na mírném ohni nechte tuk z kostiček vyškvařit a poté přidejte máslo. Jakmile se v kastrolu rozpustí, tak vše dále ohřívejte ještě přibližně 5 minut, aby máslo lehce zhnědlo. Poté kastrol z plotny odstavte.
PRIMA TIP: Uvařené pirohy podávejte se zakysanou smetanou, přelité škvarky a výpekem z nich. Vše můžete posypat i nasekanou čerstvou pažitkou.

0dobre

 

Podle Pavla Berky 

0tlzpet

Jídla z brambor

 

Updated: 1.5.2024 — 14:30

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme