Chřest

S HOLANDSKOU OMÁČKOU A ZTRACENÝM VEJCEM
500 g chřestu
2 lžíce másla
Na holandskou omáčku
4 žloutky
1 lžička hořčice
50 ml vody
120 g másla
bílý pepř
citrónová šťáva
Na ztracené vejce
4 vejce
2 lžíce octa
2 l vody

POSTUP:

Holandská omáčka

Jako první si připravíme vodní lázeň. Já používám dva hrnce jeden větší, kde je na dně přibližně centimetrová vrstva vody a druhý menší, v kterém připravuji omáčku. Dno menšího hrnce by nemělo být v kontaktu s vodou a voda měla být horká, ale nesmí se vařit. Do většího hrnce nalijeme vodu a necháme ji zahřát pod bod varu. Mezitím v menším hrnci smícháme žloutky, hořčici, vodu a vše promícháme. Malý hrnec “nasadíme” na ten velký a bez přestání mícháme vznikající omáčku metličkou. Kdyby byla moc hustá (může to připomínat třeba domácí majonézu), tak přilijte trošku vody a míchejte dál. Případně můžete ještě stáhnout plotýnku na nižší teplotu. V momentě, kdy celá směs chytne trochu světlejší barvu, tak začneme postupně přidávat máslo (TIP: máslo si nakrájejte na menší kousky, ať se jeho krájením nezdržujete při vaření). Vždy když se jeden kousek másla rozpustí a spojí s omáčkou, tak přidáváme další. Stejně jako v minulém bodě, kdyby se vám omáčka zdála moc hustá, tak do ní přidejte trochu vody. Jakmile máme všechno máslo rozpuštěné a omáčka je krásně světlá a nadýchaná, odstavíme ji z plotny a dochutíme jí solí, bílým pepřem a šťávou z citronu.
Chřest
Zelený chřest omyjeme a odlomíme zdřevnatělé konce stonků (cca 2 až 3 cm – ono to samo praskne, tam kde má  ) a škrabkou očistíme od hlavičky dolů. V pánvi rozpustíme máslo a chřest na něm opečeme.
Ztracené vejce
V hrnci si připravíme vodu s octem a přivedeme jí těsně pod bod varu. Vajíčko rozklepneme do misky a pomalu jej vlijeme do vody. Jakmile vajíčko zespodu zbělá, jemně jej vidličkou převrátíme, aby zbělalo po celém svém povrchu. Vaříme maximálně 3 minuty, poté vyndáme děrovanou naběračkou.

Podle : http://kukjajo.cz/chrest-s-holandskou/

 

PEČENÝ S NOVÝMI BRAMBORAMI A VEJCEM

Na české rané brambory si sice ještě chvíli počkáme, ale aspoň už budete připraveni předem. Chřest se totiž s nimi setkává až na samotném konci sezóny. Když to ale klapne, tak je to potom naprosto úžasné spojení. Pečený chřest doporučuji použít na chřest, který jste třeba nestihli použít úplně čerstvý, nebo v situaci, kdy ho potřebujete rychle zpracovat.Pečení totiž charakter chřestu mírně potlačí a přebije. Převládají výrazné chutě z opečení a u chřestu se víc zvýrazní i jeho mírná hořkost (hlavně u zeleného). Pokud ho ale kombinujete s vajíčky, které mají pěkný tekutý žloutek a s uvařenými bramborami na loupačku, tak je to kombinace jak vyšitá. Obzvlášť, pokud vše pojistíte oříškem čerstvého másla!

Suroviny
800 g raných brambor
600 g chřestu
4 vejce
2 lžíce másla
sůl, slunečnicový olej

1 Brambory očistěte a vydrbejte kartáčkem. Dejte do vroucí osolené vody a vařte asi 20 minut do změknutí. Máslo rozpusťte v rendlíku. 2 Chřest oloupejte a rozložte na plech. Zakápněte olejem a dobře promíchejte nebo potřete mašlovačkou, aby se olej rovnoměrně rozprostřel. Osolte a dejte péct do trouby na 230 °C asi 10 minut. 3 Na dno rendlíku nalijte vodu do výšky 1 cm. Zakryjte poklicí a přiveďte na středním plameni k varu. Odkryjte, na dno vložte papírový ubrousek a opatrně přidejte vejce. Zakryjte a vařte 7 minut. Poté vejce mírně zchladťe a oloupejte. 4 Uvařené brambory slijte, nechte chvíli vydýchat a poté nakrájejte. Vejce nakrájejte podélně na čtvrtinky. Vše společně nandejte na talíře, podle chuti dosolte a zalijte rozpuštěným máslem.

 

Podle : https://recepty.cuketka.cz/peceny-chrest-s-ranymi-bramborami/

 

 

SE ŠUNKOU A BRAMBOREM
Chřest bílý
brambory vařené
šunka od kosti 150 g
máslo
čerstvý kopr

Postup přípravy

Čerstvý chřest opatrně oloupeme tak, že horní 1/3 zůstane neoloupaná a zbytek škrabkou na brambory oloupeme. Dolní 2 cm odkrojíme a vyhodíme, neboť chřest je tam už moc dřevnatý. Na pánvi rozpustíme máslo a chřest na něm prohřejeme tak 2 minuty, přidáme pár plátků kvalitní šunky, potom vše zalijeme horkým vývarem a odstavíme. Podáváme s vařeným bramborem, ochuceným koprovým máslem.
Místo koprového másla je možné použít holandskou omáčku.
(přiznám, že jsem chřest raději uvařil, šunku přihřál v mikrovlnce, přidal brambory na loupačku a omastil přepuštěným máslem. Vypadalo to úplně stejně, kopr jsem neměl. JH)

Podle :http://www.profirecepty.cz/recept/355-bily-chrest-se-sunkou-a-bramborem/

 

S MÁSLEM S STROUHANKOU

Na 2 porce potřebujeme
16 ks zeleného chřestu
80 g strouhanky
pár hoblinek sýru Gran Moravia
mořská hrubozrnná sůl
1 lžička cukru krupice

Nákup a příprava chřestu

Důležité je koupit čerstvý chřest. A jak jej poznat? Celý chřest by měl být pružný a pevný, konce vlhké (při zmáčknutí konce chřestu by z něj měla vytéct tekutina), hlavičky musí být uzavřené. Špargl se musí jíst čerstvý, v ledničce jej uchovávejte co nejkratší dobu zabalený v navlhčené utěrce. Zelený chřest se nemusí loupat, bílý chřest je před vařením potřeba oloupat (škrabkou na brambory to jde dobře). Dále je potřeba odlámat dřevnaté konečky, můžete je odříznout nožem (asi tak 2 cm od konce) nebo chřest ohnout a on se přesně v tom místě, kde začíná být dřevnatý, rozlomí.

Vaření chřestu
Takto připravený chřest můžeme dát vařit. Hlavičky chřestu jsou velmi křehké a nepotřebují se dlouho vařit, proto se nejčastěji chřest vaří ve stoje, kdy hlavičky nejsou ponořeny ve vodě. K vaření chřestu se prodávají i speciální hrnce, jsou úzké a vysoké s košíkem uvnitř pro snadnější vytahování chřestu. Rozhodně jej ale nutně nepotřebujete. Stačí jakýkoli vyšší úzký hrnec, do něj nalijeme tolik vody, aby hlavičky šparglu nebyly ponořené. Vodu přivedeme k varu, osolíme ji jednou lžící soli, osladíme lžičkou cukru a opatrně do ní postavíme chřest, přikryjeme pokličkou a vaříme do měkka. Zelený špargl stačí vařit cca 10 minut, bílý je tvrdší, na ten je potřeba až 15 minut. Špargl můžeme také vařit jen ve vodní páře. Během vaření šparglu opražíme na pánvičce na sucho strouhanku a zvlášť rozpustíme máslo. Uvařený chřest opatrně vytáhneme z vody a necháme jej trochu okapat. Na talíři jej trochu posypeme mořskou solí, opraženou strouhankou (nejlépe panco hrubou), hoblinkami sýra a polijeme máslem.

Podle : https://www.laskominyodmaryny.cz

S PANKO STROUHANKOU

1 1/2 pounds asparagus, trimmed
2 teaspoons olive oil
1/2 teaspoon kosher salt
1/2 teaspoon fresh cracked black pepper
1/4 cup plain breadcrumbs
1/4 cup panko breadcrumbs
1/2 teaspoon garlic powder
1/4 cup grated Parmesan cheese
INSTRUCTIONS
1Preheat oven to 450 degrees. Line a baking sheet with aluminum foil.

2Toss asparagus in olive oil, kosher salt and fresh cracked pepper. Place asparagus on baking sheet.

3Combine plain breadcrumbs, panko breadcrumbs and garlic powder in a bowl. Sprinkle over the top of asparagus.

4Bake asparagus for 10 minutes. Remove from oven. Sprinkle Parmesan cheese over the top. Place under the broiler for 2 minutes. Transfer to a serving platter and sprinkle any breadcrumbs that have fallen onto the foil over the top. Serve immediately.

Autor : z Internetu 

 

Vařený chřest s máslem a bylinkami

Vaření a přelití máslem s bylinkami je jedna z velmi dobrých a přitom lenivých variant přípravy chřestu. Hotovo je za pár minut.

Postup přípravy

Chřest je potřeba očistit. U zeleného zpravidla stačí odkrojit tuhé dřevité konce – odkrojte zhruba 2 cm a vyzkoušejte, případně můžete odkrojit i více. Bílý chřest je potřeba oloupat škrabkou po celé délce – zbavíte ho tak vláknitého obalu, který by vám kazil chuť:) Někdy se stane, že i ten bílý je celý křehký a není třeba ho loupat. Vodu uvedeme do varu a hodně osolíme. Přidáme chřest a necháme tři minutky povařit. Po této době je chřest horký, ale stále si zachovává svoji křupavost. Mezitím si rozehřejeme máslo a nasekáme bylinky. Chřest vyjmeme z horké vody a osušíme na papírovém ubrousku. Přesuneme na talíř, zalijeme rozpuštěným máslem a zasypeme bylinkami. Podle chuti můžeme přidat sůl a pepř.

Podle : https://www.jidelniplan.cz/recepty/

GRILOVANÝ CHŘEST VE SLANINĚ

K tomuto receptu nemám moc nic jiného než obrázek. Mám ho jako inspiraci, až uvařím, popíšu.

 

Podle : http://kdyzmamchut.blogspot.com/2015/06/shrnu-mesic-kveten.html

 

 

 

 

 

 

Zelenina

Updated: 30.6.2020 — 23:16

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme