Salát bramborový vídeňský

800 g brambor (varný typ A)
200 ml horkého hovězího vývaru
2 lžíce najemno nasekané cibule
6 lžic slunečnicového oleje
3 lžíce jablečného octa
sůl, pepř
pažitka nebo polníček na ozdobu

Klasický bramborový salát, který si můžete dát třeba ve Vídni u Plachutty. Je strašně dobrý a jednoduchý. Obejde se bez majonézy, přitom je neuvěřitelně krémový. Naučte se, jak si ho připravit! Celá finta salátu spočívá v unikátní zálivce, kterou tvoří škrob z horkých brambor, vývar, ocet a olej. Vše se krásně promísí a zhoustne. Část zálivky a chuti navíc do sebe brambory naváží. Když si budete dělat salát poprvé, je to docela šok, jak může být něco tak jednoduchého tak dobré! Ale vážně to funguje. Určitě se salát naučte a dělejte ho třeba vedle klasického bramborového salátu s majonézou.

POSTUP

Brambory uvařte ve slupce a ještě teplé (ne horké) je oloupejte a nakrájejte na tenké plátky (cca 1 cm). Dejte do mísy a přidejte asi polovinu horkého vývaru, ocet, olej a cibuli. Vydatně osolte a opepřete. Pomalu brambory míchejte, dokud se vše v míse nespojí na krásnou krémovou zálivku. Poznáte to docela snadno, když budou brambory pěkně lesklé a rovnoměrně obalené. V průběhu podle potřeby přidejte vývar navíc a znovu jej vmíchejte. Podávejte s nasekanou pažitkou nebo polníčkem.

Tip

Pro extra krémový salát si můžete pomoci trochou rozmačkaných brambor navíc. Stačí rozmačkat asi čtvrtinu brambory v lisu na česnek, rozmíchat v trošce vývaru a přidat hned v úvodu. Budete tak mít vždy jistotu dokonalé krémové zálivky na první dobrou.

Podle : www.cuketka.cz/?p=3134

Saláty

 

 

Updated: 21.4.2020 — 21:25

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme