Krůta pečená za dvě hodiny

1 celá krůta
2 hrnky soli
1 lžíce jedlé sody
3 mrkve na kostičky
6 plátků celeru
3 cibule

POSTUP :

Jak je možné upéct celou krůtu za dvě a půl hodiny? Příprava den předem, vystřižení páteře, marinování, doba pečení 70 – 90 minut.
Proto, aby se krůta dobře a rychle upekla, musíme nejprve odstranit její páteř s použitím kuchyňských nůžek. Krůtu si obrátíme směrem prsy vzhůru a kuchyňskými nůžkami stříháme podél páteře z obou stran. Touto technikou vystřihneme celou páteř. Po vystřižení páteře krůtu obrátíme zpět a vytáhneme její stehna směrem ven (bude vypadat jako motýlek). Dále je potřeba vyříznou vidlicovitou kost – kost mezi krkem a prsy (dobře viditelné na videu).Tak by se krůta rovnoměrně a rychle pekla musíme zatlačit na její vnější stranu a zploštit jí směrem ke kuchyňskému prkénku, tak aby si lehla. Špičky křídel, která přečnívají, schováme pod krůtu. V misce smícháme sůl a jedlou sodu. Směsí posypeme krůtu, jako kdyby na ní byl sníh. Přesuneme přes noc do lednice. Druhý den vynadáme krůtu z lednice. Předehřejeme troubu na 205 stupňů. Krůtu očistíme do sucha od soli a sody. Do pekáče s mřížkou dáme nakrájenou zeleninu na kostičky. Krůtu přesuneme do pekáče na mřížku, díky které se uchová všechna šťáva a krůta bude mít křupavou kůži. Krůtu necháme takto na pekáči po dobu 30 minut, aby měla pokojovou teplotu (kvůli tomu, aby se maso teplotním šokem nevysušilo). Pečeme 70-90 minut podle velikosti krůty. Když je krůta dozlatova upečená, vyndáme z trouby a necháme ji 30 minut odležet, předtím, než servírujeme.

Výhody vystřihnutí páteře?
1. Rychlejší a rovnoměrnější pečení masa
2. Šťavnatější maso
3. Křupavější kůže

Podle : www.krutimaso.cz/recepty/pecena-kruta-za-dve-hodiny

krůtí a drůbež

Updated: 24.4.2020 — 7:01

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme