Houbová žemlovka

houbova_zemlovka

foto: mujblondblog

800 g hub
70 g slaniny
40 g másla
1 cibule
550 g veky, nebo rohlíků
250 ml mléka
4 vejce
sůl, pepř, oregano
máslo na vymazání
kapie, petrželka a cibulová nať na ozdobu

POSTUP PŘÍPRAVY :

Houby očistíme a rozkrájíme na kousky. Důkladně je ve studené vodě propláchneme a necháme okapat. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Slaninu nakrájíme na kostičky. V hlubší pánvi rozehřejeme máslo a kostičky slaniny, nejdříve na ní zpěníme cibuli, potom přidáme houby. Dusíme pod pokličkou až se všechna tekutina z hub odpaří. Veku nakrájíme na plátky. Ve 150 ml mléka rozšleháme 1 vejce, přidáme sůl, pepř a oregano. Misku z varného skla vymažeme máslem. Plátky veky namočíme v rozšlehané vaječné směsi a v jedné vrstvě urovnáme do pekáčku. Na ni dáme vrstvu dušených hub, opět poklademe vekou a vrstvy postupně střídáme (poslední tvoří veka). Zapékáme v předehřáté troubě (elektrický sporák 225 °C/plyn stupeň 4) asi 15 minut. Nakonec ve zbylém mléce rozšleháme vejce a žemlovku zalijeme. Pečeme 10-12 minut při teplotě asi 180 °C. Na talířích ji zdobíme petrželkou, kapií a cibulovou natí. Žemlovku podáváme teplou, ovšem chutná i studená.

0zapsano

 

Autor : podle internetu

 

cara

Existuje velmi podobné jídlo, tomu se říká hubník. Rozdíl je, že v mléku namočené rohlíky smícháme přímo s houbami a vzniklé polotekuté těsto vlijeme do pekáčku. Autorů tohoto receptu je hodně. 🙂

0tlzpet

Houby

 

Updated: 8.4.2017 — 16:15

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme