Hovězí na česneku


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/30605/virtual/www/wp-content/plugins/slider-image/slider.php on line 2131

hovezi_na_cesneku_11 kg hovězího masa (ideálně kližka, karabáček nebo líčka)
1 velká cibule
5-7 stroužků česneku
pokud je tak nějaká zelenina
(já naposledy použil 1 mrkev, 1 petžel a 2 stonky řapíkatého celeru)
1 lžíce povidel
100 ml červeného vína
50 g másla
3 lžíce oleje
sůl, pepř

POSTUP: 

Maso nakrájíme na stejné 2cm silné plátky. Z jedné strany osolíme, opepříme a opečeme je v hluboké pánvi či hrnci na rozpáleném oleji.  Nejdříve okořenou stranou dolů a při opékání si ochutíme stranu druhou. Opečené maso dáme bokem a na tom samém oleji restujeme 5 minut drobně nakrájenou cibuli zároveň se zeleninou. Přidáme cca 2/3 utřeného česneku a promícháme. Za minutu přidáme povidla a červené víno. Necháme 3 minuty odvařit, vložíme opečené maso a přidáme horkou vodu (tolik aby maso bylo téměř ponořené). Táhneme na velmi mírném plameni 2-4 hodiny podle toho jaké máme maso. Výsledkem bude krásně měkké maso, ale zároveň ještě musí držet pohromadě. Maso opatrně vyjmeme ze sosu, přidáme zbytek česneku a pěkně z hrnce za pomocí tuhé stěrky vše odvaříme, aby nezůstalo nic nalepeného na stěnách. Pokud máme sosu málo, tak ho před přidáním česneku zředíme horkou vodou, nebo v tomto okamžiku již raději vývarem. Výpek zcedíme přes železné síto a lehce propasírujeme. Zeleninu s cibulí netřeme přes síto, je ji vymáčkneme a síto zespodu otřeme stěrkou. Čistý sos zredukujeme na požadované množství a konzistenci a zjemníme vmícháním studeného másla. Dochutit můžeme solí, pepřeme, případně pár kapkami citronové šťávy, což také zvýrazní ostatní chutě.

J.H. Já bych to zkusil mojí milovanou loupanou plec.

  • S opečeným bramborovým knedlíkem a špenátem
    S opečeným bramborovým knedlíkem a špenátem
  • Ingredience
    Ingredience
  • v průběhu dušení
    v průběhu dušení
  • pro změnu s cavatelli
    pro změnu s cavatelli

0zapsano

 

Autor + foto : Maty

 

0tlzpet

Hovězí a guláše

 

 

 

Updated: 30.3.2017 — 17:15

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme