Játrový knedlík paní Brouskové


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/30605/virtual/www/wp-content/plugins/slider-image/slider.php on line 2131

jatrovy_knedlik_a4 rohlíky
200 g kuřecích jater
3 vejce
paličku česneku
sůl
černý mletý pepř
majoránku
lžíci vepřového sádla.
folii na tlačenku, ideálně o průměru 13 centimetrů; koupíte ji v papírnictví či v domácích potřebách 

.

POPIS PŘÍPRAVY : 

Rohlíky nakrájejte na kostky a přidejte k nim nahrubo pokrájená, poutek zbavená játra, syrová vejce, nejlépe rozšlehaná, rohlíky a játra. Chybět nesmí tuk, nejlépe se osvědčilo sádlo. Nemělo by být tekuté, ani tuhé. Nezapomeňte přidat čerstvě prolisovaný česnek. Směs osolte, přidejte mletý černý pepř a podle chuti jemně rozemnutou majoránku. Vše rukou promíchejte a hmotu naplňte do střeva na tlačenku se zavázaným spodním koncem. Obsah nohavice stáhněte dolů k zavázanému konci, volný konec také zaškrťte a zavažte šňůrkou, která nesklouzne. Knedlík vložte do osolené vroucí vody a vařte 25 až 40 minut.Hotový játrový knedlík zbavte střívka a pokrájejte ho na plátky. Podávejte ještě teplý se zelím nebo i studený se zeleninovým salátem. Lze ho samozřejmě podávat i jako přílohu k masu.
“Původně se do něj ještě přidávaly další drůbky, tedy kuřecí srdíčka a žaludky, což ovšem předpokládalo mnohem delší dobu vaření. A protože čas je drahá veličina, ponechala jsem v receptuře jen syrová játra a tepelná úprava knedlíku se díky tomu výrazně zkrátila,” směje se Luka Brousková”  (Já bych tam ta srdíčka a žaludky vrátil, ale předvařené, JH)

  • Uvařený knedlík
    Uvařený knedlík
  • S bílým zelím
    S bílým zelím
  • S červeným zelím
    S červeným zelím

VARIANTA S HLÍVOU A UZENINOU

Když paní Luka Brousková tuto delikatesu připravila před časem v televizním pořadu Jiřiny Bohdalové, proletěl recept republikou jako uragán. Kdo ho ochutnal, chválí ho. Není divu, že se v internetových diskuzích objevily také jeho různé obměny, například s přídavkem uzeniny a hlívy ústřičné.
Na játrový knedlík s hlívou ústřičnou a uzeninou budete potřebovat :

čtyři housky
250 g kuřecích jater,
75 g šunkového salámu
3 syrová vejce,
1 lžíci másla
200 g hlívy ústřičné
1 paličku česneku
majoránku, grilovací koření, sůl a černý mletý pepř.

 

POPIS PŘÍPRAVY :

K pečivu nakrájenému na kostky přidejte pokrájená játra, na kostičky nakrájený salám a kousky hlívy. Vmíchejte vejce, máslo, prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku, koření a vše promíchejte. Směsí naplňte fólii na tlačenku a vařte v osolené vodě zhruba 30 minut.

0dobre

 

Autor : Luka Brousková

 

0tlzpet

Droby

Updated: 3.3.2017 — 0:16

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme