Jehněčí kotlety I

1 jehněčí hřebínek s 8 kotletkami (žebry), zhruba 600 g
2 stroužky česneku
2 snítky rozmarýny
sůl
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce rostlinného oleje

 

 

 

Pokud mezi žebry jehněčího hřebínku zbývá maso, vykrojte ho malým ostrým nožíkem a pak ještě každé žebírko oškrábejte, abyste sundali i blánu na povrchu kosti. Vyčnívající konce kostí by měly zůstat naprosto suché a holé.

Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Rozmarýnu natrhejte na větší kousky. Jehněčí maso vložte do malého pekáčku nebo do misky, posypte česnekem, rozmarýnou a zalijte olivovým olejem. Nechte 2 hodiny marinovat při pokojové teplotě.

Troubu nechte předehřát na 140 stupňů (a ubezpečte se, že tahle teplota přesně odpovídá vnitřní teplotě v troubě). Maso vyjměte z marinády, odstraňte bylinky a česnek, a na povrchu ho zlehka osolte. Rozpalte nerezovou pánev se silným dnem, a jakmile je opravu horká, zakápněte ji rostlinným olejem. Vložte maso a opečte ho 2 minuty po jedné straně, poté otočte a opečte stejnou dobu i po druhé straně.

Opečené maso položte do pekáčku. Pod pánví zmírněte plotýnku, přidejte do ní marinovaný česnek a rozmarýn a asi minutu za stálého míchání opečte. Pak vyškrábněte na maso a tohle všechno vložte do trouby.

Pečte 40 minut při udané teplotě. Poté maso vyjměte, zakryjte pekáček alobalem a nechte 5 minut odpočívat. Před podáváním rozkrájejte mezi žebry na jednotlivé kotletky. Pokud chcete, můžete je na řezu ještě lehce osolit, ideální je na to vločková sůl fleur de sel. Servírujte 2 nebo 3 kotletky na porci, ale pamatujte, že velcí jedlíci bez problémů zvládnou i čtyři kotletky a ještě se budou ptát, zda něco nezbylo.

 

Jehněčí

Kuchařka pro dceru   originál receptu

 

 

Updated: 3.4.2019 — 0:06

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme