Krůtí játra s brusinkovou omáčkou

jatra_s_brusinkami800 g krůtí játra
1 ks celá skořice (1 cm lusku)
3 – 4 lžice pálenka
2 lžíce třtinový cukr
2 lžíce másla
100 g proslazené brusinky
150 ml červené víno

 

POPIS PŘÍPRAVY :

   Krůtí játra očistíme, omyjeme a rozdělíme na stejné kousky, které osušíme a ochutíme čerstvě mletým zeleným pepřem. Troubu předehřejeme na 70 °C. Brusinky namočíme do malého množství vody a necháme nabobtnat.
Na pánvi po částech zprudka orestujeme kousky jater ze všech stran dorůžova. Potom je v jedné vrstvě rozprostřeme do pekáčku, přelijeme výpekem a vložíme na 30 minut do předehřáté trouby.
Mezitím si připravíme sladkokyselou omáčku z brusinek. Na suché pánvi necháme rozpustit třtinový cukr s kouskem skořice. Přidáme máčené brusinky i s tekutinou a přilijeme pálenku a víno. Za stálého míchání směs krátce povaříme, osolíme, opepříme a zjemníme máslem.
Propečená játra osolíme, rozdělíme na porce, přelijeme vypečenou šťávou a podáváme s brusinkovou omáčkou

Poznámka autorky : Troubu jsem opravdu předehřála jen na 70-80 stupňů C. Prudce orestovaná játra jsou na povrchu zlatavá a uvnitř ještě krvavá. V troubě zvolna “dojdou”, ale neztvrdnou. Na řezu jsou potom jen narůžovělá a více šťavnatá. Můžete játra také dodělat při vyšší teplotě trouby, potom doporučuji je zakrýt alobalem a péci mnohem kratší dobu. Obě verze jsem vyzkoušela. Více se mi osvědčila verze uvedená v mém receptu.

0dobre

 

Autor:  Jarka P. z Vaření , odzkoušel Jan Hlaváček

 

0tlzpet

droby

 

 

Updated: 2.3.2017 — 21:14

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme