Kuře Marengo

kure_marengo4 porce kuřete 
(např. stehna, nejlépe půlená na vrchní a paličku )
20 g  másla
20 g olivového oleje
2 lžíce mouky
1 střední cibule
2 lžíce rajského protlaku
( nebo loupaná krájená rajčata )
2 stroužky česneku
150 g hlaviček bílých žampionů
200 ml suchého bílého vína
200 ml drůbežího vývaru
100 g černých oliv
200 g krevet
4 vejce
2 lžíce sekané petrželky

POSTUP PŘÍPRAVY :

Porce kuřete osolíme, opepříme a poprášíme moukou. V hrnci s tlustým dnem, který lze dát do trouby na směsi másla a oleje opečeme porce kuřete ze všech stran. Pak pečeme v troubě při 250° asi 10 – 15 minut do zlaté barvy. Vyndáme z trouby, vyjmeme kuře a to udržujeme v teple. Do kastrolu dáme drobně krájenou cibuli, a když začne zlátnout drcený česnek. Pak přidáme rajský protlak, vývar a bílé víno a chvílku povaříme. Vrátíme porce kuřete a přikryté dusíme asi 1/4 hodiny. Přidáme hlavičky žampionů, krevetky a černé olivy. Připravíme si smažená vejce. Podáváme na nahřátém talíři, přelité omáčkou, se smaženým vejcem a sypané sekanou petrželkou. Správně by se mělo podávat s topinkou z bílého chleba ( viz dále ) , ale koneckonců je možné s čímkoli, s čím nám to chutná. Například rýže, těstoviny . . . . .

0dobre

 

Autor : Jan Hlaváček  z různých zdrojů

 

0tlzpet

Kuřecí a nádivky

Tak trocha historie :
U městečka Marenga, ležícího jižně od Turína, Napoleon porazil Rakušany v červnu roku 1800. Jeho jednotky zde mohly být zcela poraženy, bitvu však pro Francouze zachránila posila jež dorazila na poslední chvíli. Napoleon k Marengu spěchal vstříc svým nepřátelům s takovou rázností, že daleko za sebou nechal zásobování, ale ne svého kuchaře Dunanda…
Napoleon, jak bylo jeho zvykem, nejedl před bitvou a byl proto vyhladovělý. Když požadoval jídlo chtěl ho okamžitě (když ho dostal v několika minutách ho zhltal). Dunand byl zoufalý. Pícníci byli vysláni,ale vrátili se pouze s chudým úlovkem – vyhublým kuřetem, čtyřmi rajčaty, třemi vejci, několika langustami, malým česnekem a pánví, protože Dunand byl bez svého kuchařského náčiní. Nemohli sehnat máslo, ale obstarali trochu olivového oleje.
Dunand naporcoval kuře a osmažil na oleji, rozdrtil česnek a vodu ochutil trochou koňaku ukradeného z Napoleonovy vlastní kantýny. V pánvi na jedné straně smažil společně nouzovou dávku chleba dodaného jedním vojákem, vejce na druhé straně a navrch toho langustu. Dílem Dunandovy zoufalosti byla příšerná kombinace kuřete a langusty. Co mu však doopravdy zbývalo než smíchat všechno dohromady, když toho moc nebylo. Napoleoni se však zdálo znamenité a údajně nařídil, že mu má být podáváno po každé bitvě.
Při další příležitosti se Dunand pokusil vylepšit pokrm záměnou bílého vína za vodu, přidáním hub a odstraněním langusty. Napoleon si nicméně povšiml úbytku langusty a požadoval, aby byla do jídla opět navrácena, nikoli však z gastronomického důvodu. Napoleon byl silně pověrčivý a kuře s langustou spojoval s myšlenkou na vítězství. Dnes většina francouzských kuchařů langustu vypouští, ale v Piedmontu dodržují restaurace tradici a přidávají langustu z historických důvodů. Někdy dodávají, že Dunandovi pícovníci mohli najít, ale nenašli bílé lanýže.
Marengo je tak častěji citováno v pařížských bistrech než ve francouzských knihách historie. Dunand, kuchař císaře Napoleona, měl na přípravu pokrmu pouze několik místních ingrediencí, ze kterých věděl jak připravit zcela jednoduché jídlo pro Bonaparta. Název Marengo setrval do dneška i když v různých variantách: připravuje se z kuřete, králíka nebo telecího. Originální recept také obsahoval langustu z Bormidy, krátce vařenou v bílém víně. Cibulová omáčka nebo bílé nakládané cibulky jsou mimořádností ve Francii. Italové pěstují tyto cibulky zvláště na severu Itálie a jsou určeny převážně pro potravinářský průmysl. Musíte proto naložené cibulky propláchnout pod studenou vodou. Dunand prý také ozdobil talíř “vojáčky ze sušenek“, dnes se servíruje s topinkou. Kuře Marengo bez topinky není to pravé Kuře Marengo. Topinka je tedy k pokrmu nezbytná.

Updated: 1.3.2017 — 18:14

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme