Kysané zelí dušené

kysane_zeli_11/2 kg kysaného zelí
2 lžíce sádla
2 střední cibule
1 – 2 lžičky kmínu
1/2 lžičky drceného kmínu

 

POSTUP PŘÍPRAVY:

Základem je použít dobré kysané zelí ze zavedených značek – například Dobrovodské Pourovo, Křimické, a podobně. Je možné použít i vlastní výrobu, když se povede. Ale to je už zase jiný recept. Potom je ještě nutné vzpomenout na mého dědečka, který každý rok  o posvícení v Sadské říkal babičce : „proč nevaříš takhle dobré zelí celý rok !“ Protože na posvícení bylo na husím sádle!
Na sádle, tedy nejlépe husím necháme zeskelnatět nadrobno pokrájenou cibuli.Pak přidáme zelí, je-li krouhané ne dlouho, ještě je trochu na prkénku překrájím, aby se dalo při jídle nabírat. Dávám i s  vodou ze zelí, mám rád dost kyselé. Podle kyselosti zelí a požadavků strávníků je možné malinko osladit, ale to mě rodina už musí dost přemlouvat ! Ovšem občas mě přemluví zelí propláchnout.  Přidám celý i drcený kmín. Podle potřeby trochu podleji a pod pokličkou na mírném ohni dusím do požadované měkkosti. Hlídat, nepřipálit, neznám nic odpornějšího, než připálené zelí !

 [huge_it_slider id=“17″]

0dobre

 

Autor:  Jan Hlaváček

 

0tlzpet

Zelenina

Updated: 7.3.2017 — 1:28

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme