Lasagne podle fantazie

250 g šunkového salámu v celku
4 bílé papriky
1/4 cukety
1/2 středního pórku
4 větší rajčata
mozarella, uzená parenica, tavený sýr
3 lžíce smetany
olivový olej
předvařené lasagne, 5-6 plátků, podle velikosti pekáčku

BEŠAMEL

2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
asi 2 dcl mléka
1 dcl smetany
bílý pepř mletý
muškátový květ

Jednou jsme takhle odjížděli na dovolenou a bylo zapotřebí  ” vyjíst ”  lednici. Tak vznikl tenhle recept. Na olivovém oleji opečeme! dokřupava na kostičky pokrájený šunkový salám, vyjmeme a odložíme. Pak velmi zprudka, až začne hnědout, opečeme na kostičky pokrájenou cuketu. Potom přidáme na kolečka pokrájený pórek a papriky, stále velmi zprudka. Když papriky ” povolí ” přidáme na plátky pokrájená rajčata a chvíli dusíme. Na závěr vrátíme opečený salám.
Mezitím si uděláme bešamel. Rozpustíme máslo, přidáme mouku, necháme chvíli dělat jíšku. Pak přilijeme mléko, případně trochu smetany. Rozšleháme metlou, okořeníme mletým bílým pepřem a muškátovým květem. V horké vodě 5 minut povaříme lasagně. Vyndáme na utěrku, necháme oschnout. Do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku potom dáme vrstvu zeleniny, pomažeme bešamelem a vrstvu lasagní. Opakujeme do vyčerpání, poslední vrstva by měly být lasagně. Navrch dáme rozmíchanou směs strouhaných a krájených sýrů rozmíchanou s mlékem nebo smetanou na hustou kaši. Dáme zapéct do vyhřáté trouby až sýr na povrchu začne měnit barvu. Naprosto úmyslně jsme nekořenili žádným výrazným kořením a výsledná chuť byla velmi delikátně jemná.

0dobre

 

Autor:  Darina & Jan Hlaváčkovi

 

0tlzpet

Těstoviny

 

Updated: 6.3.2017 — 0:43

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme