Ledovky

40 dkg hladké mouky
20 dkg másla
10 dkg moučkového cukru
1-2 žloutky
1/2-1 bílek
10 dkg mletých vlašských ořechů
1 lžíce kakaa
šťáva z celého citronu
půlky loupaných vlašských ořechů
špetka skořice

KRÉM
25 dkg másla
25 dkg cukru moučky
2 žloutky
0,3 litru mléka
5-6 dkg bramborové moučky
vanilkový cukr
trochu kakaa

LEDOVÁ POLEVA
30 dkg moučkového cukru
1 citron
lžíce vody

V misce se ručním šlehačem promíchají máslo + trochu cukru + vejce ( žloutky a kousek bílku) + citronová šťáva. Nesmí se ale rozšlehat, jen promíchat, aby byly malé kousky másla, aby se dobře zapracovávalo). Na vál dát sypké součásti, doprostřed do důlku dát změklou hmotu z másla a tekutých součástí, nožem promíchávat, pak z toho postupně uhníst těsto. Ale POZOR : nemačkat teplýma rukama moc dlouho, aby bylo stále tuhé. Těsto nechat odpočinout v lednici – minimálně několik hodin, vydrží i pár dnů, zabaleno do folie aby neoschlo. Vyválet na stéblo ( asi 3 mm) silný plát, vykrajovat kolečka, péct v mírné troubě ( kolem 170° C). Pozor, nesmí být upečená dohněda, vypadají ještě trochu jako syrová, jen jsou vyběhlá a zespodu se pozná, že jsou upečená. Po upečení opatrně dávat na rovný tác do vychladnutí. Mohou se péct 2-3 týdny před vánocemi, pak se naplní krémem, ozdobí polevou a polovinou vlašského ořechu.

Krém

Nejdříve si uvaříme pudink, aby měl čas vychladnout. Kupovaný není to pravé, tak vaříme opravdový. Mléko, vanilkový cukr (případně cukr a ta výborná vanilková esence), žloutky, bramborovou moučku vaříme za stálého míchání. Nejlépe ve vodní lázni, aby se žloutek nevysrážel. Pak se opět za stálého (a jak chladne občasného) míchání vychladí – opět ve vodní lázni – tentokrát studené. Potom našleháme máslo a moučkový cukr ručním šlehačem. Do této máslové hmoty zašleháváme po malých částech vychladlý pudink, aby se krém nesrazil. Přimícháme i trochu kakaa

Ledová poleva

Šťávu z citronu přecedíme, aby tam nebyly pecičky a kousky dužiny. Přidáme cukr, jednu lžíci horké vody a  v misce se ručním šlehačem tře a tře a tře …. až zbělí, cukr se trochu rozpustí. Bude-li polevy víc a zbyde, dá se dát na jiné cukroví, nebo se z ní udělá citronová šťáva.

Autor : Helena Procházková

 

Sladké

 

Ledovky pí. Krepsové

760 g hladké mouky
240 g másla
240 g sádla
240 g cukru
3 žloutky
KRÉM
máslo, cukr
POLEVA
moučkový cukr
lžička horké vody
lžička rumu

Updated: 1.12.2020 — 1:37

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme