Musaka

musaka12 střední lilky
0,5 kg brambor
1 větší cibule
3/4 kg mletého masa
1/2 šálku bílého vína
1/2 šálku oleje
3 velká zralá rajčata
petrželka nadrobno krájená
sůl, pepř, mletá skořice, muškátový oříšek

Na bešamel
4 šálky teplého mléka
8 lžic hladké mouky
3 lžíce másla
sůl, pepř, muškátový oříšek

 

POSTUP PŘÍPRAVY:

Lilky pokrájíme na plátky 1/2 – 1 cm, osolíme a necháme „vypotit“ . Oloupeme brambory, nakrájíme na obdobné plátky a krátce povaříme, asi 10 minut. Scedíme, necháme oschnout. Na pánvi, nejlépe teflonové, na malém množství olivovéhol oleje opékáme plátky brambor dozlatova. V průběhu opékání posolíme a velmi jemně poprášíme špetkou mleté skořice. Na oleji nechte zesklovatět jemně pokrájenou cibulku a přidejte mleté maso. Vařečkou „rozňoumáváme“ a opékáme. Když začne maso hnědnout uhasíme vínem a přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, nakrájenou petrželku. Já přidávám v této chvíli přiměřeně z Řecka přivezené koření na musaku. Pokud nemáme okořeníme pepřem, solí, špetkou skořice, špetičkou strouhaného muškátového oříšku  a utřeným stroužkem česneku. Na mírném ohni necháme dusit asi 15 minut. Lilek osušíme, potřeme mašlovačkou olejem, jemně poprášíme mletou skořicí a pepřem a opečeme. Někdo peče na pánvi, já v troubě nastavené na kombinaci horkovzduch a gril. Myslím, že tak lilek nenasákne tolik olejem. Snadby ještě šel crisp v mikrovlnce, ale to jsem zatím nezkoušel.
Pak přichází na řadu bešamel. V malém kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme mouku, promícháme, ztlumíme oheň na minimum a za stálého míchání přidáváme po troškách mléko tak, aby mouka neudělala žmolky a pomalu vaříme do zhoustnutí. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
A teď už přichází závěrečná. Do zapékací misky naskládáme brambory, na ně mleté maso a pokryjeme plátky lilku. Poslední vrstvou je bešamel. Ve vyhřáté troubě pečeme při 180° asi 40 minut do zezlátnutí povrchu.

[huge_it_slider id=“21″]

0dobre

 

Autor:  Řecká kuchyně, vydavatel Stelios Kontaratos a vlastní pokusy.

 

0tlzpet

Mleté maso

Updated: 3.3.2017 — 0:42

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme