Omáčka základní bešamelová

besamel1/2 malé cibule
2 hřebíčky
1 bobkový list
20 g hladké mouky  ( 2 lžíce )
20 g másla ( 2 lžíce )
200 – 400 ml  mléka nebo smetany
špetka bílého pepře
špetka strouhaného muškátového oříšku
1 žloutek

POPIS PŘÍPRAVY :

Do půlky cibule zapíchněte hřebíčky a povařte spolu s bobkovým listem v mléce asi 5 minut, nechte trochu vychladnout. Pak cibuli i bobkový list vyjměte. Mezitím si připravte jíšku: rozehřejte máslo a přidejte hladkou mouku. Smažte za stálého míchání, dokud nebude mít světloulince žlutou barvu. Vlažné mléko postupně zašlehejte ( cukrářskou metlou ) do jíšky, dokud není omáčka hladká. Množstvím přidávaného mléka můžete stanovit požadovanou hustotu výsledné omáčky. Bešamel pomalu uveďte k varu, snižte teplotu a poté pozvolna vařte dvacet minut, často míchejte, dokud není omáčka dokonale hladká a lesklá. Pokud se v omáčce vytvoří hrudky, dá se spravit mixérem nebo přecezením.

OMÁČKA MORNAY

základní bešamelová omáčka
50 – 100 g jemně strouhaného tvrdého sýra
špetka houbového koření

Sýrovou omáčku vytvoříte přidáním sýra. Měl by to být to být ze 2/3 Gruyere nebo Eidam, z 1/3 parmesan. Pokud bude omáčka použita k zapékání, měl by již v základním bešamelu být žloutek, nebo ho přidáme nyní.

 

0dobre
Autor :  z Internetu

0tlzpet

omáčky a šalše

Updated: 4.3.2017 — 17:53

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme