100 g másla
60 g hladké mouky
750 ml hovězího vývaru
300 ml smetany ke šlehání
špetka mletého bílého pepře ?
80 g čerstvě ustrouhaného křenu
POSTUP PŘÍPRAVY :
V rendlíku (nejlépe s nepřilnavým povrchem) rozehřejeme máslo, přisypeme hladkou mouku, a vymícháme v řidší jíšku. Přilijeme teplý hovězí vývar zbaveného tuku (použil jsem z oháněk a morkové kosti), za stálého míchání zahřejeme, plamen srazíme na minimum, a necháme hodinu nepřikryté provařovat. Jak už jsem zmiňoval u předchozích omáček, odměnou za pomalé a dlouhé provaření mouky, nám bude skvěle jemná konzistence. Poté přilijeme smetany ke šlehání (min. 31%), dochutíme solí, můžeme i lehce bílým pepřem, a cca 10min provaříme. Vmícháme čerstvě ustrouhaný křen, a opět 10 minut, na mírném max. středním plamenu, provaříme. Poté omáčku přecedíme do čistého rendlíku, a křen řádně přes cedník vymačkáme. Všechnu chuť už omáčce předal, a o „dřevo“ mezi zuby přeci nikdo nestojí.. Přecezenou, jemnou omáčku případně opět dochutíme solí, prohřejeme, odstavíme, a vmícháme do ní kousek studeného másla pro zaoblení chutí a lesk. Omáčka je vhodná k uzenému masu, ale nejlépe k uzenému jazyku.
Autor: pepato.eu