Omeleta španělská – Tortilla española

omeleta_spanelska300 g salátových brambor
1 středně velká cibule
5 vajec
čerstvě mletý pepř
olivový olej

POPIS PŘÍPRAVY :

Je nádherné když se jídlo připravuje jednoduše. Plyne z toho úžasná radost z vaření. Španělé dovedli vymyslet skvělé jídlo. Použili jen tři suroviny: cibuli brambory a vejce. Všechno pak srolují a vznikne placka, které říkají tortilla. My tomu říkáme španělská omeleta.
Vezmeme pánev o průměru asi 20 cm. Nejdříve do ní nalijeme dvě lžíce oleje a opravdu ho hodně rozpálíme. Do utěrky zabalíme asi 30 dkg oškrábaných brambor, nakrájených na tenké plátky. Do utěrky je dáme proto, že je budem vkládat do horkého oleje a tak musí být opravdu co nejsušší. Na žhavou pánev naházíme osušené brambory. Vybereme si brambory raději hodně pevné, lojovité, které se prodávají v sáčcích a jsou označené písmenem A. Středně velkou cibuli překrojíme napůl, nakrájíme na tenké plátky a ty ještě rozlámeme na půlměsíčky. Brambory s cibulí hodíme do horkého oleje.
Bude to chtít ještě dochutit, tak přidáme sůl, čerstvě umletý pepř a už nic jiného. Pak to vše na pánvi rozprostřeme a trochu ztlumíme plamen na hodně málo a pánev přikryjeme pokličkou.
Co se v ní teď děje? Pánev se moc nehřeje, plamen je na minimu a brambory se proto neopékají dohněda, ale hodně pomalu se dusí doměkka. Trvá to tak asi 25 minut, nebo prostě dokud nejsou brambory měkké. Teď je necháme být a děláme si něco jiného. Po 10 až 15 minutách se vrátíme a trochu z bramborami pohneme, pak je přiklopíme a dusíme dál. Po 20 minutách už brambory změkly a musíme je vložit do 5 vajíček, které máme již v míse lehce rozšlehané, osolené a opepřené. Když bramborovou směs vložíme do vajíček rychle ji promícháme, aby se ze všech stran obalila vajíčky. Pak ji přelijeme zpět na pánev postavenou na sporáku na středním plameni. Do pánve jsme předtím nahřáli další lžíci olivového oleje a olej rozlili do všech stran.
A teď musíme zapomenout na všechno co víme o francouzských omeletách. Ty se dají na talíř a už se mohou hned jíst. Tohle je mnohem pomalejší. Jednak smažíme velice pomalu s plamenem nastaveným na minimum asi tak 25 minut. Potom je dobré omeletu podebrat širokým nožem nebo plastovou stěrkou (musíme však opatrně – do horké pánve by se neměla strkat na příliš dlouho) a s ní omeletu objedeme po obvodu. To je proto, aby hotová omeleta měla pěkný a rovnoměrný okraj.
Na omeletu si sáhneme a zjistíme zda je již tuhá, také zkusíme zatřást pánví, protože by v ní nemělo být nic tekutého. Ve Španělsku obracejí tuto omeletu tak, že ji přesunou na talíř a překlopí druhou stranou zase do pánve. Zdá se však jednodušší použít k tomu pokličku, máme pánev přiklopenou. Omeletu přemístíme na pokličku tak, že pánev přiklopíme pokličkou a celé otočíme. Obrácená omeleta zůstane obrácená na pokličce, ze které ji pak opatrně přešoupneme do pánve, abychom ji tam během 2 minut osmažili i z druhé strany.
Potom již můžeme vypnout oheň. Před podáváním necháme omeletu asi 5 minut odležet, nakrájíme ji na dílky, přidáme salát, krajíc dobrého chleba a k tomu sklenku vína.

0zapsano

Autor :  Dadala

0tlzpet

Pečivo slané

Updated: 2.4.2017 — 23:21

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme