Polévka hrášková

350 g mraženého hrášku
1 menší cibule
2 střední brambory
2 lžíce másla
1 l zeleninového vývaru (kostka?)
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
150 ml smetany 12%
sůl
mletý bílý pepř
2 strouhnutí muškátového oříšku

POSTUP:

Cibuli velmi nadrobno nakrájíme.(WS Julien) Rozehřejeme 2 lžíce másla a cibuli uděláme do skelna. Brambory nastrouháme na hrubém struhadle nebo také WS Julien a přidáme k cibuli. Smažíme asi 4 minuty a zalijeme litrem vařící vody a přidáme 2 kostky zeleninového vývaru. Ze zmraženého hrášku si oddělíme do misky hrášek nutný na ozdobu a zbytek vsypeme do polévky. Ze lžíce másla a lžíce hladké mouky si uděláme světlou jíšku, kterou přidáme k polévce a rozmícháme. Provaříme asi 10 minut. Stáhneme z plotny a rozmixujeme. Pak už dosolíme, dokořeníme a necháme jen „táhnout“ na nejnižším stupni. Před podáváním přidáme smetanu a již nevaříme. Hrášek v misce rozehřejeme v mikrovlnce a přidáme k porcím. Podáváme s osmaženou houstičkou.

Autor: Jan Hlaváček

 

Polévky

Updated: 24.6.2020 — 0:18

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme