Ruské, Pražské a Henri vejce (dvojité)

ilustrační obr. foto Maková Panenka

1 vejce na osobu
2 lžíce vlašského salátu
majonézový přeliv
2 plátky šunky, nejradši od kosti
4-6 koleček polosuchého salámu
1-2 kyselé okurky
2-4 proužky nakládané kapie
lžíce sterilovaného hrášku
1/2 vykostěné sardinky
petrželka kudrnka na ozdobu

 

V zásadě se vždy jedná o obložená vejce. V době platnosti norem však měl každý název podle dostupnosti surovin své ČSN číslo. Jestli je to dobře nebo špatně o tom nechci diskutovat.

POSTUP :

Toto je tedy moje oblíbené obložené vejce. Šunku s odkrojeným tučným zavinu do otevřených polozávitků na protilehlých krajích dezertních talířků. Mezi ně a dovnitř dám vlašský salát. Na ten položím dvě půlky vajíčka řezem dolů. Ze strany vajíček srovnám závitky ze salámu. Pak vějířky okurek, z druhé strany půlku sardinky. Vajíčka přeleju přelivem z majonézy zředěné lákem od okurek. Ředíme velmi pomalu a se stálou kontrolou hustoty! Na závěr ozdobíme proužkem naložené kapie a snítkou kudrnky.
Tato porce mi vychází jako přiměřená pro jednu osobu. Pokud se mi v tak malém množství nechce dělat vlašský salát, použiju ošklivý trik: koupím 20 dkg bramborového a 10 dkg pochoutkového salátu a smíchám. (já ještě z rodinných důvodu musím jako Popelka vybrat hrášek 🙂 )
Za foto se omlouvám, sežrali to okamžitě. Příště.

 

Inspirace a podle Makové panenky

Studené předkrmy

Updated: 4.6.2023 — 1:21

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme