Sejkory

sejkory1 kg oškrabaných brambor
2 vejce
1 dcl mléka
150g hladké mouky (někde krupici)
sůl
kmín
majoránka
čerstvě mletý černý pepř
asi 100g cibule
3 stroužky česneku.

 

POSTUP PŘÍPRAVY :

  Brambory jemně nastrouháme, sebereme asi 1 dcl vody, přidáme horké mléko, vejce, koření, sůl, utřený česnek a nakonec mouku. Vše promícháme v řídké těsto. Rozpálíme pánev s nepřilnavým povrchem, vytřeme ubrouskem namočeným v oleji (opravdu málo jen aby se leskla), nabereme lžíci těsta a děláme malé omeletky-sejkorky (cca 10cm v průměru). Po upečení po jedné straně sejkorku otočíme a dopečeme i po druhé straně. Ještě horké je potřeme máslem ve kterém jsme dozlatova opekli cibulku. Rovnáme na talíř po vrstvách. V podkrkonoší se k sejkorám pila bílá káva, černé kafe z cikorky nebo žitovky, nebo se roztrhaly do nesladké krupicové kaše. Na německé straně si dávají marmeládu. Dříve se pekly na plátech pece nebo sporáku na dřevo. Pláty se potřely kůží od špeku. Variací může být, že se cibulka nastrouhá přímo do brambor a potom se potírájí sejkorky čistým máslem.

0zapsano

 

0tlzpet

Jídla z brambor

Autor : podle praktická-kucharka.blogspot

Updated: 7.3.2017 — 1:01

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme