Sekaná II

sekana_2_masovaasi 1 a 1/4 kg mletého masa 
(můj ideální poměr je 1:3 – vepřové plecko/hovězí zadní)
2 vejce
2 jemně nasekané cibule
4 stroužky česneku
sůl, pepř
špetka tymiánu, majoránky, petrželky (v sezóně čerstvé)
čubrica (saturejka)
2-3 lžíce jemné strouhanky
2-3 lžíce hladké mouky
hořčice  (dijónská, jiná pikantní, i klasická plnotučná )
masový vývar na zvlhčení masa

POPIS PŘÍPRAVY :

    Tento výčet surovin by měl postačit na přípravu domácí sekané, která má plnou masovou chuť a je skvělá s rajskou omáčkou a hrnečkovým houskovým knedlíkem. Pro mého muže je to kombinace de luxe a vlastně on si toto jídlo vymyslel a já se jenom nechala tou chutí taky omámit. Bohužel neznám žádný zaručený recept na sekanou, který bych mohla korunovat doprovodným komentářem „nejlepší na světě!“. Vím, že existuje, ale výroba sekané je věc velmi choulostivá, skoro nikdy není úplně stejná a záleží na momentální kondici našich chuťových buněk a talentu odhadnout správné množství špetky soli, nedat česneku moc či po hříchu málo & sto + jeden další nepatrný detail, který celé toto dílo může přímo či nepřímo ovlivnit. Dobrá sekaná je svým způsobem velké umění 😉 A umělců na sekanou je mnoho, zaručených receptur ještě víc. Kdo se v tom má vyznat? Nakonec je to tak, že každý ten svůj osvědčený recept má. No a toto je ten můj. Má-li někdo zkušenosti a štědře se rozdělí se mnou a všemi, co si přijdou tento článek přečíst, tak mě osobně udělá nesmírnou radost.
Maso umelu 2x na masovém strojku, aby směs byla jemnější a lépe se spojila. Osolím, opepřím a zvlhčím tekutinou! (cca 1 dl studeného masového vývaru, popřípadě vína, piva, vody – jak je komu libo) – já dala pro tento případ pivo. Přidáme všechno další koření, bylinky, cibuli, utřený česnek, vejce, strouhanku, mouku a hořčici. Tou nešetřím – dám 3 lžíce. Rukama v míse dobře propracuji a nechám na chladném místě odstát, ideální je minimálně 1-2 hodiny. Poté připravenou masovou směs vyjmu z mísy, rozdělím na dva díly, utvořím masový bochníček a na pracovní desce dobře propracuji. Při zpracovávání podsypu pracovní desku ještě zlehka strouhankou či moukou. Vytvaruji dvě šišky sekané (dva rukávy 😉 – říkejte tomu jak chcete, prostě dva kousky. Ať tak či tak, musí se ubytovat v pekáči, který máte po ruce. Rozpálím troubu na 180 °C. Do pečící nádoby kápnu trochu olivového oleje a vyložím tenkými kolečky cibule. To dělám proto, aby se sekaná nepřichytla k pečící nádobě a skvěle to pomáhá. Na kolečka cibule položím obě šišky sekané. Pokud je nádoba těsná a maso se mačká jedno o druhé, dám pár koleček cibule ještě mezi obě šišky. Nyní přijde to důležité! Obě šišky sekané natřu vrstvou hořčice. Do pečící nádoby vhodím koření (bobkový list, 3 kuličky nového koření, ozdobím ještě nějakou bylinkou pro ještě lepší vůni vypečené šťávy), podliji malým množstvím vody či vývaru. Vložím do horké trouby a nechám maso v žáru trouby zatáhnout. Poté ještě trochu podliji a přelávám sekanou vypečenou šťávou během pečení. Hořčice se perfektně spojí s výpekem a udělá křupavou a voňavou kůrku na celém povrchu sekané. Pečící nádobu při vlastním pečení v troubě ničím nepřikrývám a peču po celou dobu odkrytou (50 minut stačí). Podlévám jen málo, neboť v tomto případě sekanou doplňuji rajskou omáčkou. Tato sekaná má plnou masovou chuť (žádná houska neruší) a delikátní šmak po přidané hořčici a ideálně se hodí k omáčce. Studená taky není k zahození, ale většinou nikdy nezbude 😉

0dobre

 

Autor: www.dolcevita.blog.cz  Šárčina škola vaření

 

0tlzpet

Mleté maso

Updated: 22.3.2017 — 0:11

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme