Králík pečený na zelenině – jako svíčková

kralik_svickova1 králík
400 ml smetany
1 – 2 lžíce mouky
1 lžička soli
120 g slaniny
5 kuliček nového koření
4 ks mrkve
600 ml vody
5 kuliček jalovce
3 ks cibule
1 lžíce soli
8 kuliček černého pepře
2 lžíce cukru
3 lístky bobkového listu
1 ks celeru
2 lžíce oleje
2 lžíce másla
1 lžička sušeného tymiánu
3 ks petržele
400 ml octa

POPIS PŘÍPRAVY :

Nejdříve naporcujeme králíka, prošpikujeme a dáme stranou. Zeleninu očistíme.Na mořidlo nebo-li lák nakrájíme kořenovou zeleninu a cibuli. Dáme do hrnce, zalijeme octem smíchaným s vodou a přidáme koření. 8 minut vaříme a necháme vychladnout.Králíka dáme do hrnce a zalijeme mořidlem tak, aby byl ponořený a dáme do chladna na 2 až 4 dny. Potom lák scedíme, maso osušíme a zprudka opečeme na másle, aby se maso zatáhlo. Maso obložíme zeleninou a kořením z mořidla a dáme péci do trouby na 190 °C asi 30 minut. Králíka podlijeme horkou vodou a pečeme 2 hodiny, až maso jde od kosti. Zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme a přivedeme do varu. Zašleháme smetanu s moukou (s moukou se nesrazí), promícháme a doladíme chuť cukrem a solí. Maso můžeme vykostit. Svíčkovou z králíka podáváme tradičně s knedlíky, případně s oblohou z brusinek.
0dobre
Autor:  Jan Hlaváček

0tlzpet

Krůta, husa atd.

Updated: 22.3.2017 — 0:40

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme