Králík pečený


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/30605/virtual/www/wp-content/plugins/slider-image/slider.php on line 2131

kralik_peceny1králík, nebo králičí stehna
3 lžíce dobrého oleje
1 větší cibule
4 – 5 stroužků česneku
100 – 150 g anglické slaniny, tence krájené
2 – 3 snítky rozmarýnu
šťáva z 1 – 2 citronů

POPIS PŘÍPRAVY:

Na oleji necháme zeskelnatět drobně pokrájenou cibuli. V té chvíli přidáme posekaný česnek a necháme opéct. Hlídáme cibuli, neměla by být více než lehce nazlátlá, česnek by neměl zhnědnout. Potom přidáme jemně posekaný čerstvý rozmarýn. A teď je ta chvíle, kdy můžeme recept obměnit a přidat jiné koření, například provensálské, tymián, bazalku, oregano apod. Případně si vymyslet vlastní směsi. Koření může být čerstvé i sušené. Vlejeme šťávu z citronu a necháme trochu vychladnout.

Králíka opláchneme, osušíme a posolíme. Popatláme ze všech stran připravenou směsí. Naskládáme do do pekáče, pokryjeme anglickou slaninou, pokud možno tak, aby byl svrchu celý pokrytý. Pekáč dáme do chladu a necháme 24 hodin odležet. Pečeme zpočátku přikryté, na nízkou teplotu (kolem 100°C) asi 3 – 4 hodiny. Pak odkryjeme a dopečeme při 180°C do krásné barvy. Je možné péci společně s vepřovým bůčkem, (viz obrázek) který připravíme stejně, ale mladý králík bude pečený dříve a budeme-li chtít dopéci bůček, králíka vysušíme. Obávám se, že to je zdroj obecné neoblíbenosti králíka – ” to nemám rád, moc suché” .Doporučuji v tom případě bůček dopéci zvlášť.
Vhodná příloha je už podle vlastního uvážení, ale klasika špenát a bramborový knedlík je klasika !

  • Trochu jinak upravený, pochvíli pečení
    Trochu jinak upravený, pochvíli pečení

0dobre
Autor:   Jan Hlaváček

0tlzpet

Krůta, husa atd.

Updated: 2.3.2017 — 20:59

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme