Polévka z vepřových nožiček

polevka_z_nozicek4 – 5 vepřových nožiček
2 – 3  cibule
4 stroužky česneku
5 kuliček pepře
1 lžíce sádla nebo oleje
2 lžíce mouky
mletá paprika
pepř, majoránka

 

POSTUP PŘÍPRAVY :

Nožičky, lépe zadní (jsou delší a najdete na nich na nich alespoň kousíčky masa) perfektně oholíme. (vzhledem k tomu, že už se 30 let neholím, je pro mně vždy trochu problém čím. ) Dáme vařit do studené osolené vody společně s 1 cibulí, 2 stroužky česneku a celým pepřem. Po začátku varu zmírníme plamen a vaříme 2 – 3 hodiny velmi mírným varem. Nožičky by se měly téměř rozpadat, i od kosti. Nožičky vyjmeme z vývaru a necháme částečně vychladnout. Na tuku necháme lehce zezlátnout zbývající pokrájenou cibuli, přidáme mouku a uděláme cibulovou jíšku. Do ní přidáme mletou papriku a necháme jen „rozvonět“. Zalijeme zchladlým vývarem, rozšleháme a provaříme asi 20 minut jíšku.Obereme nožičky ( a to je teda piplačka a vždycky jsem pěkně ulepený), pokrájíme jako dršťky na proužky a dáme do polévky. Dochutíme ještě zbytkem utřeného česneku, pepřem a majoránkou, případně podle své chuti dodáme pálivost.
Je to vlastně polévka z kůží a k jejímu uvaření je nutný kus odvahy. Chuť vás ale rozhodně překvapí. Pokud jsem ji nabídl na ochutnání nikdy nevěřili, že je uvařeno z nožiček a moc chutnala. Navíc je to přírodní zdroj kolagenu a při srovnání cen GS Condro Forte a pěti nožiček vychází výrazně příznivěji. A v neposlední řadě – jen tak se od ní „neodtrhnete“ !

0dobre
Autor: Jan Hlaváček

0tlzpet

polévky, zavářky

Updated: 31.3.2017 — 23:32

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme