Česnečka – Oukrop v různých provedeních

cesnecka13 lžíce tuku, nejlépe sádla, úplně nejlépe husího
asi 0,5 kg brambor
6 stroužků česneku
majoránka, pepř
2 krajíce staršího chleba
2 větší cibule
50 g šunky nebo jiné uzeniny
kostka bujonu
50 g tvrdého sýra, nejlépe uzený
vejce

 

O rozdílu mezi oukropem a česnečkou se vedou učené debaty. Podle krajových a rodinných zvyklostí. Toto je recept kombinovaný, od nejjednodušší až k polévce přímo „elitní“. Nejjednodušší je tedy využít vodu od vaření brambor. Do každého talíře dát se solí utřený stroužek česneku, lžičku sádla a kořeníme majoránkou. A teď máme dvě možnosti. Buď do talíře dáme trochu uvařených a vidličkou částečně pomačkaných brambor, nebo na kostky pokrájený starší chléb. (a může být i opečený). Zalijeme vodou z brambor. Tohle já bych nazval oukropem.

Nebo pokrájíme cibuli na půlkolečka a pomalu opékáme na tuku až začíná zlátnout. Pak přidáme na malé kostičky nakrájenou šunku a polovinu prolisovaného česneku. Opékáme asi 5 minut, ale hlídáme, aby cibule ani česnek nezhnědly úplně, zhořkly by. Pak přidáme pokrájené brambory, zalijeme vodou. Můžeme dát kostku bujonu, podle potřeby osolíme a okořeníme. Vaříme do změknutí brambor. Do talíře dáme druhou polovinu utřeného česneku (nevařený česnek má jinou, výraznější chuť a ponechá si i více zdravých látek), polévku nalijeme do talířů , můžeme přidat vejce a strouhaný sýr. K polévce je možné opět podávat chlebové krutony, opečené na sucho nebo na sádle. Tohle je podle mne česnečka, ponechává na nás, jak „elitní“ a vyprošťovací si ji uvaříme.

[huge_it_slider id=“23″]

0dobre
Autor : Jan Hlaváček

 

0tlzpet

polévky, zavářky

Updated: 18.2.2017 — 16:24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme