Francouzská cibulačka z Lyonu

cibulacka_b500 g cibule
1 l horkého vývaru (nejlépe hovězího)
400 ml bílého vína (suchého)
1dcl portského vína
rostlinný olej,
1 lžička mouky
sůl, pepř
50 g sýra

NA TOUSTY
8 plátků bagety, olivový olej, česnek

 

Cibulačka ve Francii je něco jako bramboračka v Čechách – existuje spousta receptů a každý je zaručeně ten pravý. Dnes si tedy vyzkoušíme Gratineé Lyonnaise, nebo-li zapečenou cibulačku z kraje Lyonu.
Ve velkém nízkém kastrolu rozehřejte máslo se lžící rostlinného oleje. Přidejte nakrájenou cibuli a pomalu nechte zesklovatět. Zhruba po půl hodině zaprašte moukou a důkladně zamíchejte, poté postupně přidávejte horký vývar a bílé víno. Podle chuti přidejte sůl a pepř a nechte polévku vařit na mírném plameni další půlhodinu. Potom znovu dochutíme a přidáme portské.
cibulackaMezitím necháme upéct plátky baget do křupava a poté potřeme olivovým olejem a česnekem. Hotovou polévku nalijeme do teplých misek, navrch naskládáme tousty a přidáme vrstvu sýra. Misky necháme péct v troubě, nejlépe na grilu, dokud není sýr zlatavý. Ihned podáváme.

( Já nemám moc rád rozmáčené tousty, tak je raději zapékám samostatně a přikusuji. Ale prý nejsem sám. JH )
0dobre
Autor:  Renault Revue

0tlzpet

polévky, zavářky

Updated: 18.2.2017 — 19:41

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme