600 g masa (jehněčího, skopového nebo hovězího)
600 g brambor
200 g mrkve
200 g cibule
6 šálků masového vývaru
2 lžíce másla
2 lžíce oleje
česnek, snítka tymiánu, sůl, pepř, sekaná petrželka
lze přidat i Guinness
POPIS PŘÍPRAVY :
Maso pokrájíme na kostky, oloupané brambory, mrkev a cibuli na kolečka. Ve velkém hrnci na rozpáleném oleji osmahneme kostky masa (cca 5 min), pak přidáme česnek a ještě asi minutu smažíme. Po té přilijeme vývar (případně pivo), podle chuti sůl a tymián. Zakryjeme a na mírném ohni dusíme asi hodinu.
Zatím v druhém hrnci roztavíme máslo, přidáme brambory, cibuli a mrkev a do zlatova opékáme (cca 20 min). V průběhu přidáme pepř.
Nakonec vysypeme opečenou zeleninu do hrnce s masem a nadále dusíme, až je maso pěkně měkké (cca dalších 40 min). Před podáváním případně dochutíme (sůl, pepř) a na talíři posypeme nasekanou petrželkou. Nejlepší je však až druhý den, po té, co se dobře proleží. Jako všechny guláše.
Autor : Jan Hlaváček, podle internetu