Drůbky, nejlépe husí
pak možná kachní, v nouzi kuřecí
1 lžíce husího sádla
muškátový oříšek
1 střední cibule
rýže
POSTUP PŘÍPRAVY:
Drůbky, to je srdce, žaludek pokrájený na střední kousky, společně s krkem a odřezky křídel uvaříme v osolené vodě. Nejdéle se vaří žaludek, podle něj řídíme dobu vaření. Uvařené scedíme, vývar uschováme. Žaludek a srdce pokrájíme na malé kousky, krk a křídla obereme, obrané maso pokrájíme. Mezitím na husím sádle zpěníme do skelna velmi jemně pokrájenou cibuli. Na ní krátce orestujeme játra pokrájená na malé kousky. Přidáme uvařené, pokrájené drůbky a maso. Pak přisypeme rýži (odměřenou) a promícháme. Zalijeme vývarem v objemovém poměru na 1 díl rýže 1,5 dílu vývaru. Okořeníme pár strouhnutími muškátového oříšku. Opět promícháme a když se začne vařit ztlumíme teplotu. Pokud vaříme v silnostěnném hrnci můžeme nechat pomalu „táhnout“ na plotně, jinak v troubě na 110 – 120°C, podle druhu rýže, 20 – 25 minut.
Autor: Jan Hlaváček
Ahojky vsem, dneska si to dame k obidku. Recept rychly, nenakladny a hlavne pak vysledek chutny na taliri solit – nesolit? U drubezich jater je to jedno – ta po osoleni neztvrdnou. A stejne, kdyz pridate masox, tak tam je soli uz dost. Jinak delam podobne, akorat jatra ve finale jeste zapekam. – podle tohoto receptu delam jen „zaklad“.
Pokud to jde, masox nepřidávám. Používám vývar z odkrojků a krku. Ale není li zbytí, 1/2 kostky drůbežího bujónu nemůže ublížit. Samozřejmě solím, rýže by byla neslaná. Opravím, slibuji.