500 g fazolí
250 g velkých krup
2 husí stehna
2 lžíce husího sádla
5 velkých cibulí
3 hlavičky česneku
0,5 lžičky pepře
0,5 lžičky mletého zázvoru
0,5 lžičky sladké papriky
0,5 lžičky pálivé papriky
vývar z hovězích, nejlépe morkových kostí
POPIS PŘÍPRAVY:
Fazole namočíme přes noc do vody, v jiné nádobě kroupy. Husí stehna krátce opečeme na husím sádle nebo oleji. Pak přidáme cibuli nadrobne pokrájenou, až zrůžoví. Utřený česnek přidáme k masu a cibuli. Osolíme a přidáme pepř, zázvor a krátce osmahneme, aby se koření rozvonělo. Pak přidáme obě papriky ,zalejeme hovězím vývarem a dáme krátce dusit do trouby. Mezitím vaříme fazole a kroupy v téže vodě, ve které se máčely, spolu s hovězími kostmi, z nichž alespoň jedna by měla být morková. Podušené husí maso vyjmeme z trouby a vložíme do směsi fazolí a krup. Podle potřeby přidáme vařící vodu nebo vývar osolíme a vložíme na několik hodin do mírné trouby. Fazole můžeme nahradit hrachem nebo čočkou, kroupy zase rýží, husu dnes více dostupnými kachními stehny, nebo i kuřetem. Dělá se i hovězí šoulet. Jen s vepřovým ne, to už je to něco jiného.
Doba přípravy: několik hodin
Autor : Jan Hlaváček podle internetu