Rillettes (rijet) masová pomazánka

1 500 g sádlo (hřbetní )
500 g vepřový bůček (s kůží)
1 500 g vepřové plecko (nebo krkovice )
550 ml voda
200 ml bílé víno (suché )
30 g mořská sůl (hrubá )
čerstvě namletý pepř 

POSTUP PŘÍPRAVY :

Sádlo nakrájejte na kostky o hraně asi 3 cm, maso nakrájejte na kostky jen o trochu větší. Do velkého litinového nebo silnostěnného hrnce dejte sádlo a nechte ho za občasného míchání pomalu škvařit. Jakmile sádlo pustí „tekutinu“ a škvarky začnou mít zlatavou barvu, vyjměte škvarky. Tím vlastně máte hotové sádlo. A nyní nastává hlavní část. Postupně vmíchejte nakrájené maso a přilijte vodu a víno. Teď už můžeme vlastně konfitovat v sádle. Promíchejte a odkryté nechte na střední výkon hodinu probublávat. Poté přikryjte poklicí a nechte obsah táhnout troubě na 115°C 3 hodiny. Poté přidejte do hrnce kůži z bůčku krájenou na větší díly a sůl, vše promíchejte a nechte stále na 115°C další 2–3 hodiny bez poklice. Nakonec dochuťte pepřem, můžete přidat i trochu kmínu. Z hrnce odstraňte kůži z bůčku. Vyndejte rillettes ze sádla do misky, vidličkami roztrhejte aby se maso rozpadlo (ale můžou zůstat i větší kousky) a nechte asi hodinu chladnout. Děrovanou naběračkou nandejte do čistých sklenic maso a poté je zalijte sádlem z vrchu, aby bylo maso hezky potopené. Sklenice zavřete víčky a nechte zcela vychladnout. Poté skladujte v lednici až dva týdny. Podávejte s dobrým chlebem (opečeným), kyselou okurkou nebo jarní cibulkou. Původně vyjmuté škvarky dejte též do skleniček a zalijte sádlem.

 

Inspirace : fresh i.prima

0tlzpet

Vepřové a telecí

 

Updated: 7.6.2024 — 0:07

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme