Kuře a la bažant

kure_a_la_bazantkuřecí stehna podle hladu
sádlo
přepuštěné máslo
50 g špeku vcelku
50 g krájené anglické slaniny
1 střední cibule
2 lžíce nahrubo strouhané mrkve
1 lžíce nahrubo strouhané petržele
1 lžička mletého bobkového listu
1 lžička mletého nového koření
5 kuliček pepře
5-8 drcených jalovců
špetka mouky

POSTUP PŘÍPRAVY :

Kuřecí stehna protáhneme špekem. Nejlépe předem pokrájeným na proužky se špičkou a ztuhnutými chvilku v mrazáku. Posypeme z obou stran mletým bobkovým listem, mletým novým kořením, drceným jalovcem a velmi lehce osolíme (pozor-špek je slaný). Necháme chvilku odležet. Nejlépe na sádle a přepuštěném másle opečeme zlehka kuřecí stehna. Zasypeme nahrubo pokrájenou cibulí, strouhanou mrkví a petrželí, přidáme celý pepř. Stehna otočíme vnější stranou nahoru a pokryjeme tenkými plátky slaniny (anglické) a přidáme celý pepř. Pečeme při 190°C do částečného změknutí masa. Pak sejmeme anglickou slaninu (já ji vyhazuji), přidáme trochu másla a necháme dopéct do zlatova. Pokud se nám v té chvíli podaří vypéct do “tuku” , přidáme špetku mouky, rozmícháme a pak jen málo podlijeme horkou vodou a rozpustíme výpek na stěnách. Před podáváním vyjmeme pepř.

TIPY :

  • Nemáme-li mleté koření, alespoň roztlučeme v hmoždíři
  • Kuře na způsob bažanta se někdy peče i podlité vínem 
  • I když špek maso nezaměnitelně ochutí, někomu (hlavně dětem a mládeži) jeho nevypečené kousky uvnitř svaloviny vadí. Je vhodné s tím počítat a při podávání strávníky přímo vyzvat, aby si případně špek z masa vytáhli a odložili na talířek s kostmi.
  • Malým dětem špek vytáhneme sami.
  • Je ověřeno, že nechuť ke špeku se věkem ztrácí. Pak ale zase nastupují zdravotní omezení.

TADY JE ROZDÍL MEZI ŠPEKEM A SLANINOU :

  • Toto je ŠPEK, žádné libové
    Toto je ŠPEK, žádné libové
  • Toto je SLANINA, libové proužky, někdy nazývaná anglická
    Toto je SLANINA, libové proužky, někdy nazývaná anglická
  • toto je opečená anglická slanina
    toto je opečená anglická slanina

Pravá anglická slanina – smoked nebo non smoked bacon je ovšem trochu jiná, než česká “anglická” 🙂

0dobre

 

Autor : Jan Hlaváček, s výraznou inspirací Jezziny z Jaktak

 

0tlzpet

Kuřecí maso

 

Updated: 1.5.2017 — 23:46

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme