Lívance klasické

livance150 g polohrubé mouky
250 ml mléka
1 vejce
1 lžíce cukru
1 lžíce rozpuštěného másla
špetka soli

KVÁSEK
10 g droždí
1/2 lžičky cukru
1 lžíčka polohrubé mouky
1/3 šálku vlažného mléka

POSTUP PŘÍPRAVY:

Nejprve si uděláme kvásek. Rozdrobíme droždí, smícháme s cukrem a moukou. Přidáme 1/3 , tzn. menší polovinu 🙂 šálku vlažného !  mléka   Rozmícháme a necháme na teplém místě vzejít..

Mléko smícháme s vejci, moukou, cukrem ( případně vanilkovým) , špetkou soli a rozpuštěným máslem. Přidáme vzešlý kvásek, případně doladíme hustotu těsta. Těsto na lívance necháme v teple vykynout půl až tři čtvrtě hodiny. Potom rozehřejeme lívanečník, vymastíme mašlovačkou a sběračkou naléváme těsto. Maminka Káji Maříka z hájovny používala z úsporných důvodů ocet. Nikdy jsem neměl odvahu to zkusit.  Lívance pečeme po obou stranách dozlatova . Variací na ozdobení je mnoho. Někdy roddiných, někdy značně exotických. Marmelády, skořicový cukr, povidla, strouhaný tvrdý tvaroh, ochucený trochu zředěný měkký tvaroh …..

0dobre

Autor : Jan Hlaváček, se spoustou inspirace a pokusů

0tlzpet

pečení sladké

Updated: 1.4.2017 — 21:18

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme