Omáčka BBQ

olej olivový
1-2 x 400 g plechovky rajčata konzervovaná
1-2 ks cibule červená
5 prolisovaných stroužků česneku
50 ml javorový sirup
50 g třtinový cukr
100 ml vinný ocet
2 lžíce worcesterová omáčka
500 ml voda
1 lžička chilli paprika
1 špetka mletý kmín
1 lžička mletý pepř bílý
1 špetka sůl

 

A DÁLE PODLE VAŠÍ CHUTI MŮŽETE ZKUSIT PŘIDÁVAT A KOMBINOVAT
1 lžíce uzené papriky
½ lžičky čerstvě namletého pepře
2 lžíce dijonské hořčice
bobkový list
2 lžíce tekutého kouře
1/2 jablka
2 cm strouhaného čerstvého zázvoru
2 lžíce rybí omáčky
1 lžíce balsamico octa
1 lžička sušeného koriandru
1 lžička celerového semínka
1/2 lžičky mleté skořice
1/3 lžičky mletého hřebíčku
ROZHODNĚ BYCH SE VYHÝBAL KEČUPU – NIKDY NEVÍTE CO JE UVNITŘ

 

POSTUP PŘÍPRAVY:

V hrnci na středním plameni rozehřejte olej. Nejprve na něm orestujte najemno nakrájenou cibuli, dokud nezrůžoví, poté přidejte prolisovaný česnek a míchejte, aby se nespálil a nezhořkl. Přidejte javorový sirup, cukr, kmín, chilli, sůl a pepř a za stálého míchání vařte asi 3 minuty. Přidejte rajčata a vinný ocet a zvolna přiveďte k varu. Stáhněte plamen a na mírném ohni vařte zhruba 2 hodiny, dokud není směs tmavě hnědá a hustá. Občas promíchejte.Jakmile má omáčka požadovanou barvu, stáhněte ji z plotny, přidejte sůl podle chuti, pepř, worcesterskou omáčku a v robotu nebo pomocí tyčového mixéru rozmixujte na hladké pyré. Podle potřeby nařeďte vodou – do požadované husté konzistence. Nechte vychladit a podávejte. V lednici uzavřené vydrží i 14 dnů a déle. Zavaříte-li, např. v mikrovlnce, vydrží téměř neomezeně.

Autor : výběr z internetu

Hezké souhrnné povídání má na stránkách Dadala (RIP), které čerpá i od pana Málka.

 

Grilování

 

Updated: 18.8.2020 — 18:58

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme