1 kg syrové hovězí dršťky
2 sáčky sušená majoráka
600 ml hovězí vývar
600 ml vývar z drštěk
2 lžíce vepřové sádlo
mražený morek
2 cibule
4 stroužky
2-3 lžíce hladká mouka
1 lžíce sladká paprika
sůl, pepř
POSTUP PŘÍPRAVY
Dršťkovou polévku buď milujete, nebo nenávidíte. Tuto českou klasiku z jídelen koupíte v obchodech i jako polotovar. Nic se ovšem nevyrovná té domácí, která je zahuštěná především dršťkami a voní po majoránce.
Hovězí dršťky pořádně propláchněte pod tekoucí vodou, přendejte je do hrnce a zalijte vodou. Přidejte dvě hrsti sušené majoránky, dršťky nebudou při vaření tolik cítit. Vařte 20 minut. Poté slijte dršťky, propláchněte je horkou vodou a opět je vložte do hrnce, zalijte vodou a přidejte už jen jednu hrst majoránky. Vařte dalších 20 minut. To opakujte ještě jednou. Po třetím propláchnutí vařte dršťky s hrstí majoránky doměkka, trvá to asi 2 hodiny. Uvařené dršťky sceďte, vývar si schovejte do polévky. Dršťky nechte vychladnout, pak je nakrájejte na menší proužky. Na sádle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte plátky česneku, zlehka orestujte přidejte pokrájený morek a zaprašte hladkou moukou. Vše ještě orestujte, vmíchejte sladkou papriku a zalijte postupně za stálého míchání hovězím vývarem a nakonec vlijte vývar z drštěk. Dochuťte solí a pepřem a dvěma hrstmi sušené majoránky. Přidejte uvařené a nakrájené dršťky a vařte 30 ! minut. Podávejte s pečivem.
Nejnovější komentáře