Rajská omáčka

rajska_omacka750 g hovězího masa na omáčku
1 mrkev
1 petržel
lžíce másla
lžíce olivového oleje
2 cibule jemně pokrájené
2 bobkové listy
6 ks nového koření
6 ks celého pepře
2 lžíce hladké mouky na jíšku
200 g rajského protlaku
600 g rajských
1 lžíce cukru, lépe tmavého
špetka tymiánu
2 špetky mleté skořice
3 hřebíčky
citronová šťáva
perník

POPIS PŘÍPRAVY :

Dáme do vody vařit maso se zeleninou, kdo chce může přidát i část koření. Vaříme do změknutí masa, vývar scedíme a zeleninu vyhodíme. Tato omáčka vyžaduje tmavou cibulkovou jíšku s cibulkou dozlatova. Proto nejdříve na másle a oleji začnu dělat nadrobno krájenou cibulku, ke které po chvíli přidám i koření aby se rozvonělo. Nebo používám koření mleté – přidám bobkový list, nové koření, hřebíček a skořice, vše mleté, množství od každého asi 1/4 lžižky. Když cibulka začíná na okajích chytat nazlátlou barvu, přidám mouku a za stálého míchání udělám tmavou jíšku. Chce rochu zkušenosti, trefit to tak, aby se cibulka nespálila. Před koncem smažení jíšky přidám trochu cukru, aby se malinko rozpustil, případně zkaramelizoval. Zředím rajčatovým protlakem, přidám rajčata a vývar  a dobře prošlehám metlou, aby se jíška stala hladkou a tím se utvoří celý základ omáčky. Rajčata používám loupaná, krájená, což je nejjednodušší v konzervě.
Ještě tak asi 10 – 15 minut za stálého míchání a dohledu provaříme. Okontrolujeme chuť – když přikyselit, tak postačí pár kapek citrónové šťávy, v opačném případě dosladíme a je hotovo. Přistrouhnutí trochy perníku nebo citronové kůry taky připomene babičkovskou chuť.

0dobre

 

Autor: Jan Hlaváček

 

0tlzpet

omáčky a šalše

Updated: 5.5.2017 — 0:08

1 Comment

Add a Comment
  1. Chutný.Vařím často.moc jsme si pochutnali. Přidávám ke svý oblíbený receptům.
    Dík 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme