Šlehačkové rohlíčky ořechové (Martinské)

Na těsto

400 g hladké mouky
1 kelímek 31% smetany ke šlehání
250 g másla (možno zčásti nahradit Herou)
1 vejce na potření
1/2 lžičky soli 

Na náplň:

150 g mletých vlašských ořechů
1 lžíce moučkového cukru
50 ml mléka
1 lžíce strouhaného perníku
(je-li náplň řídká)

POSTUP :

Všechny suroviny zpracujeme v hladké pružné a nelepivé těsto. Utvoříme z něj kouli, dáme do mikrotenového sáčku a uložíme do lednice. V mezičase si připravíme náplň. Do kastrůlku nalejeme mléko a uvedeme k varu. Přidáme ořechy a cukr a krátce povaříme. Zdá-li se nám náplň řídká, přidáme strouhaný perník. Náplň necháme zcela vychladnout.
Těsto rozdělíme na 5 stejných částí. Na lehce pomoučené podložce z každého dílu vyválíme ručním válečkem kolo o průměru cca 25 cm. Rádýlkem vykrojíme 8 výsečí. Na širší stranu dáme hromádku ořechové náplně a zavineme do tvaru rohlíčků. Než začneme, špice okrajů zahrneme dovnitř. Klademe na plech vystlaný papírem na pečení a každý kousek pomašlujeme rozšlehaným vejcem. Troubu rozehřejeme na 180° a pečeme dorůžova cca 20 minut. Ještě teplé pocukrujeme.

 

Sladké

Autor: Naďa I. (Rebeka)

Updated: 12.11.2022 — 22:22

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme