Ořechový likér

1 sklenici o obsahu 2 – 4 litry
potřebné množství pokrájených zelených vlašských ořechů
zalít celé 40% – alkoholem (vodka, slivovice)
1 ks celé skořice o délce 5 až 10 cm
pár strouhnutí muškátového oříšku
7 ks hřebíčku
3-4 ks anýzu
2 ks badyán

 

POSTUP:

Čerstvě natrhané, pečlivě omyté a nepoškozené zelené ořechy nakrájíme na čtvrtiny. Nemusíme se bát zakrojit. Ještě žádnou tvrdou skořápku nemají a jsou hodně šťavnaté.
Sklenici o obsahu 2 – 4 litry (používám se šroubovacím víčkem), naplníme nejprve plnou nakrájenými ořechy a ostatními ingrediencemi. Ihned všechno zalijeme připraveným alkoholem. Alkoholu musí být tolik, aby se všechny ingredience potopily. Se sklenicí lehce zakroužíme, aby se suroviny a alkohol promíchaly. Před uzavření otřeme do sucha vrchní stranu sklenice.  Uzavřenou sklenici umístíme na chráněné slunné místo a necháme louhovat po dobu až 40 dní. Sklenici můžeme umístit i na přímé slunce. Výluh je o to silnější. Se sklenicí je dobré čas od času zakroužit, aby se ingredience pravidelně promíchávaly. Postupem času obsah sklenice tmavne a tmavne, až ve finále téměř úplně zčerná. Po uplynutí 40 dnů louhování (může to být klidně i déle, ale 40 dní stačí) se musíme rozhodnout, jaký likér z hlediska sladkosti budeme v konečné fázi požadovat. Zda hořký, polosladký nebo sladký. Podle toho použijeme příslušné množství cukru (tzn. mezi 50 g až 400 g).
Moje verze je likér méně sladký.
Na dokončení polosladké verze likéru (z jednoho litru alkoholu) si připravíme
150 g cukru krupice ( třtinový ?)
400 ml vody
Hrnec na svaření (minimální objem 1 litr)
Hrnec na smíchání ořechovky (minimální objem 2 litry)
Vodu svaříme společně s cukrem a po krátkém provaření a rozpuštění cukru necháme tekutinu úplně vychladnout.
Než nám svařený cukr s vodou vychladne, scedíme si a přefiltrujeme ořechový výluh do většího hrnce. Filtrujeme výhradně přes plátno nebo jemné sítko. Studenou svařenou vodu s cukrem přilijeme do výluhu. Řádně promícháme a můžeme stáčet do lahví.
Hrdla lahví otřeme do sucha a zavíčkujeme nebo zašpuntujeme.  Lahve umístíme na chladné a tmavé místo, kde nám ořechovka bude dozrávat.

Inspirace :Marcela Hackerová

Sladké

 

 

 

Updated: 21.8.2022 — 20:40

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme