špagety
150 g pancetty (italské neuzené slaniny)
( v nouzi anglické slaniny )
2 – 3 stroužky česneku
1 lžíce másla
100 g dobré šunky
50 ml smetany ke šlehání
3 žloutky
50 g strouhaného parmezánu
50 g strouhaného pecorina
sůl, pepř
hrst sekané bazalky
POPIS PŘÍPRAVY :
Uvaříme špagety podle návodu al dente. V misce smícháme smetanu, žloutky a většinu sýra. Osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem. Slaninu pokrájíme na kostky a na pánvi pomalu vyškvaříme do křupava a vyjmeme. Přidáme na prolisovaný česnek, máslo a najemno pokrájenou šunku a krátce osmahneme. Do pánve vrátíme slaninu, přidáme špagety, smetanu se sýrem a žloutky a prohodíme vařečkami. Vejce by na špagetách měla pouze zhoustnout, nikoli ztuhnout. Proto někdy ve správný okamžik přendavám (aby v horké pánvi neztuhla) do servírovací mísy, pak teprve na talíře, posypeme zbytkem sýra a bazalkou.
Tento recept je v mnoha variantách. Smetanu prý přidávají spíše v USA, šunku taky. Někde dávají celá vejce. Zkoušel jsem různé varianty a řekl bych, že méně je někdy více a v jednoduchosti je krása tady platí. Nedoporučuji však měnit druh sýra, maximálně v nouzi jeden ubrat.
Autor: Jan Hlaváček , & Internet