Telecí na paprice (smetaně)

foto V.Vidra

600 g telecího
50 g přepuštěného másla malá šalotka (nemusí být)
2 lžičky sladké papriky
200 g smetany ke šlehání
2-3 lžičky hladké mouky
1 lžička sladké papriky

Telecí je možné použít téměř jakékoli. Krk, plec apod. Ale podle jeho kvality případně odblaníme a nakrájíme na kousky 2-3 cm. Spaříme krátce horkou vodou, maso zbělá a bude šťavnatější. ( opravdu to funguje ! ) Odřezky, odpadky z masa, případně kosti dáme vařit s trochou sladké papriky. Vzniklý vývar budeme používat na podlévání. Rozehřejeme většinu másla, necháme zeskelnatět nejemno pokrájenou šalotku. Maso krátce opečeme, zasypeme sladkou paprikou a jen co se rozvoní podlejeme vývarem. Posolíme a dusíme do změknutí masa za stálého podlévání. Potom maso vyjmeme a udržujeme v teple. Ve smetaně rozmícháme mouku a papriku do hladka a zahustíme omáčku. Za častého míchání provaříme nejméně 20 minut, raději více. V těch dvaceti minutách někdy přidám velmi nahrubo krájené hnědé žampiony. Průběžně kontrolujeme hustotu omáčky a dolaďujeme buď vývarem nebo mlékem. Na závěr můžeme přidat pro zjemnění opět lžičku přepuštěného másla a rozmíchat. Pak vrátíme do omáčky maso, prohřejeme a můžeme podávat. příloha knedlík, rýže, těstoviny – jak je libo.
Já navíc sním i ty odřezky a kližky, které u nás nikdo nejí.
Autor : Jan Hlaváček, rodinný recept

vepřové a telecí

Updated: 9.4.2020 — 12:17

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme