Žába v díře – Toad in the Hole

140 g hladké mouky
4 menší vejce
200 ml mléka
5-8 vepřových klobásek
2 lžíce slunečnicového oleje
¼ lžičky soli
¼ lžičky mletého černého pepře
½ lžíce lístků čerstvého tymiánu + na podávání

CIBULOVÁ OMÁČKA

1 lžíce slunečnicového oleje
1 lžíce másla
2 velké červené cibule, nakrájené na nudličky
2 lžičky krupicového cukru
1 lžíce hladké mouky
200 ml černého piva typu stout
300 ml silného hovězího vývaru
sůl, pepř

POSTUP:

Nejdříve připravíme těstíčko na yorkshirský pudink. Do misky prosejeme hladkou mouku, přidáme vejce a za postupného přilévání mléka vyšleháme elektrickým šlehačem nebo metličkou do hladka. Těstíčko zakryjeme potravinářskou fólií a umístíme ho na minimálně 1 hodinu do chladničky (ideálně přes noc). Pečicí troubu předehřejeme na 220 °C. Klobásky rozložíme do (nejlépe smaltovaného) pekáčku, zakápneme olejem a za občasného obracení je opečeme v rozehřáté troubě dozlatova (přibližně 15-20 minut). Mezitím vyndáme těstíčko na pudink z chladničky, přidáme sůl, pepř a lístky tymiánu a dobře promícháme. Poté těstíčko co nejrychleji rozlijeme mezi klobásky do pekáčku a ihned zavřeme dvířka od trouby. Pečeme 25-35 minut dozlatova (v průběhu pečení neotvíráme dvířka).
Mezitím si připravíme cibulovou omáčku. V pánvi rozehřejeme olej s máslem, přidáme nakrájenou cibuli, přidáme cukr a za stálého míchání restujeme dozlatova. Zlatohnědou cibuli zaprášíme moukou a necháme ji krátce zarestovat. Pak přilijeme pivo s vývarem a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Podle chuti osolíme a opepříme. Necháme zhruba 10 minut provařit. Upečenou žábu v díře dozdobíme čerstvými tymiánem a ihned podáváme s cibulovou omáčkou.

V druhé polovině 18. století můžete nalézt první psaný recept na „Žábu v díře“. Přesněji „toad in the hole“. I když tehdy se mu říkalo různě, od masa v díře až po holuba v díře. Ostatně ono v těch letech nebylo potřeba bazírovat na přesných ingrediencích, hlavně že bylo co do huby. Přesto se za ty roky stal recept na žábu v díře tradiční součástí britské kuchyně.

 

 

Autor : Kublanka

Předkrmy teplé

Updated: 19.7.2020 — 20:25

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme