Boršč

borsc_a1/2 kg hovězí kližky
1/2 kg ramínka nebo krkovičky
1/2 kg uzené krkovičky nebo libového bůčku
200 – 300 g zakysané smetany
3 větší mrkve
2 petržele
1/4 středního celeru
1/4 hlávky bílého zelí
2 větší červené řepy
1/2 kg brambor
2 – 3 lžíce sádla, nejlépe husího
2-3 lžíce rajského protlaku
6 bobkových listů
12 kuliček nového koření
8 celých černých pepřů
2 cibule
3 stroužky česneku
1/2 lžičky červené papriky
1-2 lžíce octa

POPIS PŘÍPRAVY :

Nejprve si připravíme základní vývar. Podle známých postupů by měl být alespoň ze třech druhů masa. Z kližky vykrájíme ve velkých kusech “flaksy”, libovou část pokrájíme na kostky asi 2 x 2 cm. Vše dáme vařit do osolené studené vody. Přidáme 3 listy bobkového listu, 6 kuliček nového koření, 8 kuliček černého pepře, 3 stroužky česneku, 1 mrkev, 1/2 petržele, část celeru a 1 střední na čtvrtky pokrájenou cibuli. Po hodině přidáme vepřové pokrájené na kostky asi 2 x 2 cm, po další 1/2 hodině přidáme uzené, též krájené na kostky 2 x 2 cm. Oloupeme   červenou řepu a rozpůlenou dáme vařit. Píchnutím zkoušíme, zda je měkká, vyjmeme a necháme vychladnout. Pak pokrájíme na kostky asi 1 x 1 cm. Vývar z řepy uschováme. Mezitím na sádle orestujeme asi 5 minut na nudličky pokrájenou ( já krájím na 3 x 3 mm, tedy strouhám ) mrkev, petržel a celer, pak přidáme pokrájené zelí a dusíme ještě asi 15 minut za stálého míchání. Potom zalijeme přecezeným vývarem a přidáme na kostky 1,5 x 1,5 cm pokrájené brambory, 3 bobkové listy a 6 kuliček nového koření. Z přecezeného vybereme maso ( nyní můžeme podle rozměru vytřídit kližky podle požadavku strávníků !! ) a před dovařením brambor vrátíme do polévky spolu s pokrájenou červenou řepou. Dobarvíme polévku 2 – 3 lžícemi rajského protlaku a vývarem z červené řepy. Přidáme papriku, opravdu málo !! Vyjmeme bobkové listy a nové koření, pokud se nám je podaří najít. Podle chuti okyselíme octem, opepříme čerstvě mletým pepřem. Někdo i dolaďuje cukrem, případně zahušťuje jíškou. Podáváme s kopečkem zakysané smetany, může být posypán sekaným koprem.
Tato množství je asi na 5 litrů polévky, nebojte se, určitě se sní, třeba druhý den, kdy je nejlepší a určitě toho bude “málo” !
0dobre
Autor:  Darina a Honza Hlaváčkovi, rodinné zkušenosti a Internet

0tlzpet

polévky, zavářky

 

Updated: 18.2.2017 — 16:03

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme