Bramborový guláš neboli buřtguláš I

burt_gulas_I300-400 g uzeniny
5 lžic nejlépe sádla nebo dobrého oleje
2 lžíce sladké papriky
2-3 cibule
2-3 lžíce hladké mouky
3/4 kg brambor
1/2 lžičky drceného kmínu
4 stroužky česneku
majoránka podle chuti, případně chilli papričky

POPIS PŘÍPRAVY:

Základem správné chuti buřtguláše je opečená uzenina ! Viz nádherné povídání. Prostě ohřáté párky s  vařenýmí bramborami zahuštěné jíškou, to není buřtguláš. Otázka použité uzeniny však není jednoduchá. Měla by být kvalitní, ale zase nee až tak moc. Prostě z “ opékáčků“ za 35,- Kč a naopak z šunky od kosti ten správný buřtguláš neuděláte. I když fakt je, že z té šunky jsem to nikdy nezkoušel. Nejraději používám nějakou klobásu.
Takže jdeme na to! Uzeninu pokrájíme na střední kousky a opečeme dokřupava na sádle nebo na oleji. Vyjmeme a na tuk vložíme pokrájenou cibuli, kterou za stálého míchání osmažíme do počínající zlatavé barvy. Zasypeme nejdříve paprikou, necháme chvilku rozvonět (pozor na připálení ) , a potom přidáme mouku a uděláme jíšku. Hlídáme, cibule nesmí úplně zhnědnout ! Tohle je dost majstrštyk, trefit chvíli, kdy přisypat mouku a kdy pak přilít horkou vodu. Rozšleháme jíšku aby omáčka byla bez žmolků. V této chvíli je možné přidat kostku hovězího bujónu pro zlepšení chuti. Nyní necháme jíšku alespoň 20 – 30 minut provařit. Pak přidáme brambory pokrájené na velikost jakou máme rádi. Osolíme, ale musíme počítat s tím, že brambory při vaření dost soli vezmou do sebe. Před koncem varu, když jsou brambory poloměkké, vrátíme opečenou uzeninu, přidáme utřený česnek a podle chuti majoránku, drcený kmín, případně 1-2 sušené chilli papričky pro získání pálivosti. Je nutné počítat s tím, že brambory v buřtguláši ještě “ dojdou“, proto var vypnout dříve.

0dobre

 

Autor:  Jan Hlaváček

 

0tlzpet

Hovězí, guláše

Updated: 1.3.2017 — 0:47

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme