Kábrtova vánočka

500 g polohrubé mouky
30 g kvasnic
80 g moučkového cukru
100 g másla
2 žloutky
5 g soli
180 ml mléka
lžička prášku do pečiva
50 g rozinek
30 g mandlových plátků + na posypání
kůra z citronu
vejce na potření

POPIS PŘÍPRAVY  :

1. Kvasnice s lžičkou cukru třeme, až se rozpustí. Přidáme 80 gramů mouky a asi 60 ml vlahého mléka. Umícháme, posypeme lžící mouky a necháme na teple kynout. V míse smícháme mouku, pečicí prášek, cukr, sůl, citronovou kůru. Přidáme žloutky, vzkynutý kvásek, zbylé mléko, rozinky, mandle a povolené máslo. Těsto dáme kynout a pak do něj vařečkou 3x za sebou plácneme.

2. Po necelé hodině rozdělíme těsto na 2 stejné díly: jeden na 3 stejné kusy, druhý na 5. Vyválíme prameny. Tři spleteme, dáme na pomaštěný papír. Ve středu jemně vytlačíme důlek. Spleteme tři tenčí, položíme na první vrstvu, střed promáčkneme. Stočíme zbylé dva, trochu delší, a okraje zastrčíme pod vánočku. Necháme půl hodiny kynout.

3. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi. Zprvu pečeme prudčeji, potom na 150°. Ke konci chráníme svrchu namaštěným pečicím papírem.

Boj za dobré jméno vánočky

Nechtěl jsem ušetřit, ani nejsem natolik fascinován Vánocemi. Na vánočku jsem před lety zadělal jednoduše proto, že mi jí bylo líto. Dobrou reputaci u mě neměla. Vždy, když jsem před Vánoci přijel do podkrkonošského Libňatova, babička mě přiváděla k šílenství. “Je skvělá, jen ji vyndej o půlhodiny dřív,” žadonil jsem. Zbytečně. Což o to, chuť měla lahodnou. Ale spodek byl pokaždé černý a střed vysušený. Tak jsem do toho jednoho dne šel. Nebyla to od začátku krasojízda. I já poznal, jak se kvásek pomstí, když ho popálíte mlékem, jak zrádné jsou rozinky při válení copů nebo beznaděj, když těsto v kastrolu neroste, ač ho prosíte takřka zvlhlýma očima. Očekáváte, že všechno půjde podle vás. Omyl. O těsto musíte pečovat. Pochopit ho a vyhovět mu. Jen tak docílíte vánočky,po jejímž ochutnání vás budou kamarádky prosit o osobní instruktáž a přátelé i vlastní matka rezervovat jeden či více kusů na přes rok. Jan Kábrt, vedoucí Kultury a Víkendu MF DNES

Autor:  ONA Dnes 22.12.2009  Jan Kábrt, vedoucí Kultury a Víkendu MF DNES

0zapsano2a.gif (2612 bytes)

 

 

Měl jsem obdobné problémy s vánočkou mojí mámy. Velice dobrá, ničím nešetřila, ale to bylo až v neprospěch věci. Když se krajíček vánočky položil na papír – byl okamžitě promaštěn. A byla tvrdá. Ještě jsem vánočku pana Kábrta nezkoušel, ale příští vánoce určitě. Jan Hlaváček .

Updated: 31.5.2020 — 11:37

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hlaváčkova sbírka receptů ( public domain ) 2015 Frontier Theme